Hoppa till huvudinnehåll

Massiva testsiffror i Södra Österbotten beror på uppdatering av statistiken

Huvudingången vid Seinäjoki centralsjukhus.
Huvudingången vid Seinäjoki centralsjukhus. Huvudingången vid Seinäjoki centralsjukhus. Bild: Yle/Markku Hautala seinäjoki centralsjukhus,sjukhus,Seinäjoki

700 coronatest på en dag i Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt, kan det stämma? Nej. Det handlar om en uppdatering av statistiken med provsvar från den privata sidan.

Enligt siffrorna på sjukvårdsdistriktets webbsidor testades 711 personer för corona under måndagen. Även om antalet som testar sig bara ökar är det en otroligt hög siffra.

Och den har sin förklaring.

- Vår statistik uppdaterades igår. En del av våra prov har skickats till den privata sjukvården och svaren därifrån har inte synts i statistiken tidigare. Igår sattes de in, säger infektionsöverläkare Elina Kärnä.

Man har på sistone, utöver att analysera testen i det egna laboratoriet, börjat skicka prov också till såväl THL som till den privata sjukvården.

- Svaren från den privata sidan har inte synts i den officiella statistiken ännu. Men nu är det fixat, säger Kärnä.

Dubbelt fler tester än i Vasa sjukvårdsdistrikt

Oberoende testas det på högvarv nu, inte bara i Södra Österbotten utan över hela landet.

Sett över hela den tid som man testat för corona, har Södra Österbotten testat kring det dubbla jämfört med Vasa sjukvårdsdistrikt. De officiella siffrorna är 12 465 test mot 6608.

Chefsöverläkare Peter Nieminen på Vasa centralsjukhus säger att man testar med låg tröskel, men det innebär inte att alla som vill bli testade också blir det.

- Det måste vara rationellt, säger Nieminen.

Så testar man då alla som har snuva i Södra Österbotten?

- Jag tror att vi har lite mer kapacitet i vårt laboratorium än i Vasa. Och så är våra kriterier ganska breda. Vi har försökt se till att tröskeln för att bli testad är väldigt låg, säger Elina Kärnä.

Kärnä nämner också att det bor lite mer folk i deras sjukvårdsdistrikt och att man inom distriktet har flera samkommuner som alla utför provtagning.

- Kanske också det ökar på antalet, funderar Kärnä.

Antalet bekräftade fall av Covid-19 är 50 i Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt och 72 i Vasa sjukvårdsdistrikt.

Ett nytt fall

Igår måndag hade man ett nytt fall inom Södra Österbotten. Personen ska ha smittats i Finland, men inte inom Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt. Hen befinner sig hemma.

De exponerade har kartlagts och befinner sig i karantän.

Läs också