Hoppa till huvudinnehåll

President Lukasjenko går med på nyval i Belarus - men först ska grundlagen ändras

Demonstranttåg i Belarus som protesterar mot regimen.
Under måndagen marscherade tusentals arbetare och andra demonstranter genom Minsk för att stöda fabriker och andra arbetsplatser som inledde strejk. Demonstranttåg i Belarus som protesterar mot regimen. Belarus,Aljaksandr Lukašenka

Belarus president Alexandr Lukasjenko går med på att nyval ordnas, om landet först håller en folkomröstning om ändringar grundlagen.

Meddelandet kom igår, några timmar efter ett misslyckat möte på en fordonsfabrik i Minsk som Lukasjenko besökte, i ett försök att lugna de pågående strejkerna.

Under mötet sa Lukasjenko att han bara går med på nyval över sin döda kropp, men några timmar senare ändrade han sig och sade att han kan tänkas gå med på nyval i alla fall.

- Det måste först godkännas i en folkomröstning och sedan kan ni, genom den nya konstitutionen, hålla både parlamentsval och presidentval om ni så vill.

Fabriksarbetare strejkar i Belarus i protest mot president Alexandr Lukasjenko.
Lukasjenko har tidigare räknat landets fabriksarbetare till sin väljarkår, men de senaste dagarnas våldsamma bemötande av demonstranter har fått många att byta sida. Fabriksarbetare strejkar i Belarus i protest mot president Alexandr Lukasjenko. Belarus,Aljaksandr Lukašenka

Starkaste motståndet mot Lukasjenko på 26 år

De regimkritiska protesterna fortsatte på måndag för nionde dagen i sträck, och strejker inom flera stora industrier inleddes.

Protesterna, som fick sin början efter det riggade presidentvalet den 9 augusti, är det starkaste motståndet Lukasjenko stött på under sina 26 år vid makten.

EU-ledarna kommer att hålla ett extrainsatt möte om Belarus på onsdag, för att diskutera unionens hantering av krisen och eventuellt ytterligare sanktioner mot landets ledare.

Källor: AFP, Reuters