Hoppa till huvudinnehåll

Trängseln i skolmatsalen i Nickby hjärta oroar studerande – vissa väljer att inte äta skollunchen för att undvika smittorisken

Skolbyggnad
Nickby hjärta besöks av många studerande varje dag. Skolbyggnad Bild: Yle/Helena von Alfthan Nickby,nickby hjärta

Skolmatsalen i Nickby hjärta används av många skolor. Trängseln och de långa köerna upplever en del som oroande nu under coronavirusepidemin.

Smittorisken blir påtaglig i matsalsköerna. Både föräldrar och elever talar om att situationen är bekymmersam.

Victor Furu studerar på årskurs tre i Sibbo Gymnasium. Han säger att trängseln i matsalen har diskuterats bland de studerande.

– Senast jag var och äta i matsalen så var det omkring 300 personer där samtidigt. Det var trångt och kön räckte nästan till dörren.

Matsalen är väldigt full eftersom även studerandena i Sibbo gymnasium nu äter sin lunch där. Matsalen som gymnasiet tidigare använde renoveras för tillfället.

Elver i stor skolmatsal
Det blir lätt långa köer när många elever ska äta samtidigt. Arkivbild. Elver i stor skolmatsal Bild: Yle/Mikael Kokkola nickby hjärta,Nickby,skolan (fenomen)

Furu säger att det inte känns bra att gå till matsalen utan munskydd eller liknande.

– Med tanke på att det finns en risk att bli smittad är det lite onödigt att gå dit och bli smittad.

Alla håller inte de planerade mattiderna

Alla som äter lunch samtidigt verkar ändå få plats. För att lätta på trängseln har skolorna som samsas om matsalen olika lunchtider. Men situationen är forsatt problematisk.

– Det finns folk som inte håller tiderna, så det blir ändå trångt där, säger Furu.

En del av de studerande i Sibbo Gymnasium väljer att inte äta av skollunchen för att undvika den fulla matsalen.

Furu säger att den som exempelvis har en familjemedlem som är sjuk eller håller på med idrott håller sig borta från matsalen för att undvika att bli smittade,

– Jag tycker att det är en helt vettig idé, men alla behöver kanske inte göra det.

Att äta lunch någon annanstans är något som Furu har funderat på, men hittills har han inte gjort det. Han går fortfarande till matsalen på lunchrasten.

Potatis och köttbullar väntar på hungriga elever i skolmatsal.
Risken för att smittas är större många samsas kring samma kärl. Potatis och köttbullar väntar på hungriga elever i skolmatsal. Bild: Yle/Hanna Othman skolmat,potatis,köttbullar,skolmatsal

– Om situationen blir värre och vi ska vara kvar i skolan kan det hända att jag börjar tänka om.

Furu säger att en del tycker att matsalens uppbyggnad är dålig. Trängseln i matsalen har också diskuterats, men det verkar mest handla om samtal mellan studerandena.

– Hittills har ingen gått och klagat om saken.

Personalen försöker hantera situationen så gott som det går

Linus Dolk, rektor på Sibbo Gymnasium, berättar att beslutet om att renovera skolans matsal togs redan för en längre tid sedan.

– De gick vidare med planerna och nu är vi där var vi är.

Det är ju inte bra att vi har så många studerande och elever i matsalen― Linus Dolk, rektor i Sibbo Gymnasium

Dolk anser att situationen i matsalen inte är optimal.

– Det är ju inte bra att vi har så många studerande och elever i matsalen. Men jag tror att det är svårt att ordna på ett annat sätt.

Enligt Dolk försöker personalen hantera situationen på bästa möjliga vis. En del högstadiegrupper, som vanligtvis använder matsalen i Nickby hjärta, äter lunch i sina klassrum.

Dolk säger att frågan borde diskuteras med kommunledningen. Han tror att om saken skulle tas upp med beslutsfattarna skulle det hittas en lösning.

– Som rektor i ett gymnasium kan man inte göra mycket mera än att påpeka att något inte är bra. Besluten tas av högre uppsatta personer, helt enkelt.

Sibbo kommun har inte gett några tydliga direktiv om hur saken borde skötas.

Situationen i matsalen planerades innan coronan

På vårvintern innan coronaepidemin bröt ut diskuterade skolpersonalen om hur där matsalssituationen och mattiderna skulle arrangeras.

Då handlade diskussionerna mera om hur skolorna skulle få plats i matsalen, inklusive Sibbo Gymnasium eftersom matsalen renoveras.

– Då visste vi redan att det skulle bli trångt, men vi förstod behovet av renoveringen.

sibbo gymnasium september 2016
Gymnasiets matsal renoveras som bäst. sibbo gymnasium september 2016 Bild: Yle/Stefan Härus Östra Nyland,Sibbo,skolhus,skolbyggnader,Gymnasium

Dolk säger att de ändå har försökt hantera situationen så bra som möjligt.

– Det är mycket som har gjorts i matsalen, som att sätta ut mera platser och att ha desinfektionsmedel på alla bord.

Yle Östnyland försökte nå en ansvarig person från kommunen, men fick inget svar.

Läs också