Hoppa till huvudinnehåll

"Enorm kapacitet för vindkraft vid kusten" – nya projekt väntar Prokon och Neoen

Tre män med skyddsjackor på står och diskuterar. I bakgrunden syns skog och vindkraftverk.
Pekka Pyyny (t.v.) från Neoen diskuterar nya projekt med Prokons projektdirektör Jakob Kjellman och landschef Michael Sandberg. Tre män med skyddsjackor på står och diskuterar. I bakgrunden syns skog och vindkraftverk. Bild: Yle/Juho Teir vindkraft,Närpes,Övermark,vindkraftverk,pekka pyyny

Sedan början av juni har vindkraftparken Hedet i Övermark i Närpes varit i full produktion. Men ägarna vilar inte på sina lagrar utan snart inleds byggnationen av nya projekt.

I Övermark i Närpes står 18 vindmöllor uppresta och producerar el med en totaleffekt på 81 megawatt. Det här är det första av tre projekt som tyskägda Prokon har tillsammans med franska Neoen.

- Officiellt kom vi i full produktion från och med juni i år. Vi hade en ganska lång inkörningsperiod före det. Så egentligen kan man säga att vi har hållit på i ett år med olika faser av inkörning innan vi kom i full produktion, säger Jakob Kjellman, projektdirektör på Prokon.

Som bäst håller man på med bullermätningar och de indikativa resultaten visar att man ligger precis på väntevärdet.

- Klart vi har ett källjud på 100 decibel från kraftverken, så nog hörs de bara det skulle blåsa. Men allting tyder på att vid bosättningen kommer vi att ligga där kring 35 decibel, vilket också är vad modelleringarna gav från början.

En man med ljusbrunt hår och solglasögon står vid en skogsöppning.
Jakob Kjellman är nöjd med hur projektet förverkligats. En man med ljusbrunt hår och solglasögon står vid en skogsöppning. Bild: Yle/Juho Teir vindkraft,Närpes,Övermark,vindkraftparken hedet

All el som produceras i parken levereras till Google och Hedet är det första större projekt i Finland som förverkligats utan statsstöd.

- Det är grunden för all ekonomisk verksamhet att den ska kunna bära sig själv. Nu har vi kommit så långt att vi klarar oss på en marknadsbaserad verksamhet, konstaterar Kjellman.

- Det ger oss mer råg i ryggen att vi vågar satsar mera på framtiden och det ger också en bas i samhället.

Gott samarbete ger trygghet för framtiden

Projektet har fungerat relativt problemfritt då det gäller så väl själva byggandet som samarbetet mellan olika aktörer

- I ett så här stort projekt så är det aldrig problemfritt, men det har gått enligt förväntan. Vi har haft bra kontakt med markägarna, myndigheterna och leverantören så vi är nog riktigt nöjda, säger Kjellman och får medhåll av sin kollega.

- Det här samarbetet mellan Neoen och Prokon har fungerat väldigt bra och det ger en trygghet för framtiden och de två andra projekt som vi också ska förverkliga tillsammans. Det här är ett samarbete vi kan lita på, säger Prokons landschef Michael Sandberg.

En man med solglasögon och kort mörkt hår står vid en skogsöppning. I bakgrunden syns fyra vindmöllor.
Enligt Michael Sandberg på Prokon ger det goda samarbetet med Neoen en trygghet för framtiden. En man med solglasögon och kort mörkt hår står vid en skogsöppning. I bakgrunden syns fyra vindmöllor. Bild: Yle/Juho Teir Närpes,vindkraft,Övermark,vindkraftverk,prokon

Neoen och Prokon ska tillsammans ta sig an åtminstone två projekt till. Ett längre norrut i Karlebytrakten och ett i Närpes.

- Vi har ett stort projekt med upp till 76 turbiner i Kannus, Kalajoki och Karleby. Det projektet kommer vi att börja bygga nästa år för att sedan inleda produktion i slutet av 2022, konstaterar Sandberg.

- Sedan har vi här bredvid ett mindre projekt på sju möllor, det så kallade Björkliden-projektet som ligger nära Rangsby. Där väntar vi på att det ska bli fri kapacitet i överföringsnätet för att vi ska kunna planera inledandet av byggnationen av projektet.

Kustösterbotten utmärkt för vindkraft

Under de senaste åren har ett flertal nya vindkraftprojekt förverkligats i Österbotten och speciellt i Närpes och Kristinestad.

- Det finns potential här eftersom havet är så nära, vilket innebär att det blåser ganska bra. Det är väldigt enkelt i det hänseendet, säger Pekka Pyyny på Neoen.

En man med solglasögon och långt mörkt hår i en hästsvans står i en skogsöppning.
Pekka Pyyny från Neoen ser stor potential för vindkraften i hela Kustösterbotten. En man med solglasögon och långt mörkt hår i en hästsvans står i en skogsöppning. Bild: Yle/Juho Teir Närpes,vindkraft,Övermark,neoen

Enligt Pyyny är kapaciteten för vindkraft enorm vid kusten och redan i Närpes kunde man lätt producera el för en totaleffekt på 400 megawatt.

- Om vi talar om Närpes, så beror det lite på hur många vindkraftparker som kan placeras i området på ett smart sätt. Men om vi kan bygga fem parker av Hedets storlek så talar vi om enorma mängder energi, säger Pyyny.

Eget projekt i Vörå/Nykarleby

Utöver de gemensamma projekten med Neoen har Prokon ett eget projekt på gång i Vörå och Nykarleby, nämligen Storbötet vindkraftpark.

- Vi kommer att fastställa upphandlingen och börja hugga träd i Vörå i höst. Sedan blir det dags för markbyggnation nästa sommar, konstaterar Sandberg.

Sju vindmöllor ska byggas i Vörå, medan 18 ska resas i Nykarleby. Den del av projektet som ligger i Nykarleby har dock fastnat i förvaltningsdomstolen och ett beslut därifrån väntas först nästa år.