Hoppa till huvudinnehåll

Historiskt mycket pengar till nationalparkerna - nu fixas utedass, spångar och eldplatser

Man i rutig skjorta och solglasögon står vid en äng och ler, ljusblå himmel med ett litet vitt moln.
Henrik Jansson från Forststyrelsen är glad över att allt fler hittar ut i naturen. Man i rutig skjorta och solglasögon står vid en äng och ler, ljusblå himmel med ett litet vitt moln. Bild: Yle/ Heini Rautoma naturen,forststyrelsen

För första gången finns det ordentligt med pengar för underhållet av rastplatser, stigar, parkeringsplatser och annan service i landets 40 nationalparker. Naturen är framträdande i regeringsprogrammet, och både naturskydd och rekreationsservice får tilläggsmedel. Växter, fåglar och rekreationssugna människor tackar.

Ängen målas i guld av solskenet och skogen är grön och lummig. Vi befinner oss nära Kalvholmen i Kyrkslätt. Här röjs ängarna av Forststyrelsen.

Henrik Jansson, regiondirektör för kustens och huvudstadsregionens naturtjänster, torkar svetten ur pannan. Han leder en trupp sakkunniga genom ängsområdet för att bland annat miljöminister Krista Mikkonen ska få se hur naturskyddsprojektet kommit i gång.

- Regeringen vill fokusera på naturskydd. Det är satsningar som betalar sig tillbaka på sikt, säger Jansson.

Kor röjer utrymme åt växter som annars skulle försvinna genom att beta på området. Kossorna har förts till Kyrkslätt från Loppis, och staten står för räkningen.

Verksamheten hör till HELMI-projektet och är ett bra exempel på vart regeringen vill rikta naturskyddspengar.

Regeringen satsar på naturen

I budgeten för år 2021 föreslås 54,4 miljoner mer än i fjol för miljöministeriets utgifter. För miljö- och naturvård föreslås sammanlagt närmare 200 miljoner euro.

Kolin kansallispuisto
Koli hör till de nationalparker där besökarantalet skjutit i höjden i år. Kolin kansallispuisto Koli

En del av de här pengarna går åt till att piffa upp rekreationsområden. Här ingår alla de områden som Forststyrelsen ansvarar för - allt från spångar och trappor till utedass och ved vid rastplatser.

- Vi har inte kunnat underhålla alla platser eftersom finansieringen har varit knapp de senaste åren. Nu sätter vi de gamla platserna i skick, och betalar tillbaka på renoveringsskulden, säger Jansson.

Aldrig har det funnits så bra med pengar för nationalparkerna― Sakari Kokkonen från Forststyrelsen

Forststyrelsen kan delvis också investera i ny service såsom fler rastplatser eller mångsidiga sätt att njuta av naturen, till exempel från terrängcykelsadeln.

Pengarna kommer väl till pass just i år, då coronaepidemin fått finländarnas naturintresse och inhemsk turism att blomstra.

Alla trängs på samma parkeringsplats

I nationalparker och rekreationsområden nära eller i huvudstadsregionen har det ställvis varit trängsel, till exempel i Sibbo storskog där besökarantalet ökade med 300 procent, och Noux i Esbo.

- Det finns plats i skogen, också i Noux. Det gäller att få människor att sprida på sig, så att inte alla åker till samma ställe och går längs de vanligaste stigarna, säger Jansson.

I planerna just i Noux, som är dragplåster med sina 400 000 besökare, är att ordna med nya parkeringsområden ifall det beräknas finnas behov för dem.

En skylt av trä.
En av Forststyrelsens målsättningar är att sprida ut besökarna så att inte alla väljer samma rutt och rastplats. Bild från Noux. En skylt av trä. Bild: YLE/Michaela von Kügelgen Noux

Jansson är inte orolig över hur själva naturen ska klara av så många besökare.

- Naturen håller bara den sköts om på rätt sätt, och vi får folkmassorna att sprida ut sig jämnare.

Den inhemska turismen har lett till ökningar i besökarantal i Koli i Östra Finland samt flera mål i Lappland och i skärgården. Även i Liesjärvi och Torronsuo, vilka ligger nära huvudstadsregionen, såg man en stor ökning.

- Det är en bra hållbar trend att den inhemska turismen är stark, säger Jansson.

Betala av skulder

Så pass generös är finansiering att Forststyrelsen kan börja betala tillbaka skulder. Skulder på tiotals miljoner euro har uppstått under de gångna åren, då man stått för parkunderhåll även om finansieringen inte varit tillräcklig.

- Skötseln av traditionsbiotoper har lidit, platser har vuxit igen och vi har varit tvungna att dra in på verksamheten, säger Jansson.

Forststyrelsens Sakari Kokkonen, chef för rekreation och turism i naturen, säger att läget är historiskt bra.

- Aldrig har det funnits så bra med pengar för nationalparkerna.

Enligt Kokkonen har intresset för naturen stigit under de senaste åren, till följd av allmänna attitydförändringar och oro för klimatförändringen.

Varför finns det plötsligt pengar?

Pengarna har i åratal lyst med sin frånvaro, och nu plötsligt är läget historiskt bra. Hur kommer det sig?

Miljöminister Krista Mikkonen (De gröna) säger att människor och politiker har insett vikten av att ta vara på naturens mångfald. Hon säger att naturen är i en mångfaldskris, som vävs ihop med klimatkrisen.

Kvinna i skogen.
Miljöminister Krista Mikkonen är nöjd över att naturskyddet prioriteras. Kvinna i skogen. Bild: Yle/ Heini Rautoma naturen,krista mikkonen

- Det är härligt att se att människor har hittat naturen. Men det är också så att vi är helt beroende av naturen. Det är tid att satsa på mångfald, för en mångsidig natur klarar bättre av att anpassa sig till klimatförändringar.

Minister Mikkonen menar att det också i framtiden ska finnas pengar för infrastuktur på rekreationsområden och naturvård i form av till exempel liknande betesprojekt som i Kyrkslätt.

- I framtiden ger de här ängarna möjligheter åt viktiga växter och möjligheter åt den lokala bonden, säger Mikkonen.

Lyssna på intervjuerna på Yle Arenan: