Hoppa till huvudinnehåll

Mercedes skrev under nya avtalet – formel 1 fortsätter med samma stall i fem år till

Formel 1-start
Formel 1-start Bild: FIA Pool Image for Editorial Use Formel 1

De tio stall som i dag tävlar i formel 1 kommer också att finnas med i under tidsperioden 2021 till 2025. Mercedes ställde sig tidigare tveksamma till avtalet men nu är alla överens. Avtalet kommer att säkerställa en långsiktig och hållbar framtid för formel 1, skriver F1 i ett pressmeddelande.

Det nuvarande concordeavtalet som förbinder stallen till sporten löper ut i slutet av det här året. Den senaste tiden har stallen och Liberty Media förhandlat fram ett nytt avtal som kommer att sträcka sig till 2025.

För några veckor sedan kom rapporter om att Mercedes inte var helt övertygade om detaljerna i avtalet och man upplevde sig bli den största förloraren.

Under det senaste tävlingshelgen i Barcelona kom det dock mer positiva signaler från stallet, och nu rapporterar formel 1 att alla är överens.

– Avtalet kommer att säkerställa en långsiktig och hållbar framtid för formel 1. I kombination med det nya reglementet som träder i kraft 2022 kommer man att minska på de ekonomiska skillnaderna och jämna ut fältet, skriver F1 i ett pressmeddelande.

Alla stall mötte första deadlinen

En första deadline för att skriva under det nya avtalet var satt till den 18 augusti, och där ingick även en liten ekonomisk bonus. Den slutliga deadlinen skulle ha varit den 31 augusti.

Redan på tisdagen bekräftade McLaren, Ferrari och Williams att man skrivit på för ytterligare fem år.

– Tidigare på året sade vi att pandemin skulle leda till ytterligare dröjsmål, men vi är glada över att vi nu i augusti kunnat nå en överenskommelse för alla tio stall, säger Liberty Medias vd Chase Carey.

Avtalet är inte offentligt men innehåller bland annat hur man fördelar de pengar som sporten genererar. Ferrari har tidigare fått den enskilt största summan men i och med det nya avtalet lär den minska kraftigt.