Hoppa till huvudinnehåll

NHL-ikonen Dale Hawerchuk förlorade kampen mot cancern – Teemu Selänne sörjer sin vän: ”Världen är inte sig lik utan honom”

Dale Hawerchuk och Teemu Selänne i en veteranmatch för Winnipeg.
Dale Hawerchuk och Teemu Selänne spelade ofta veteranmatcher tillsammans. Dale Hawerchuk och Teemu Selänne i en veteranmatch för Winnipeg. Bild: AFP / Lehtikuva ishockey,NHL,Dale Hawerchuk

Dale Hawerchuk har avlidit meddelar hans familj. Hawerchuk, som spelade majoriteten av sin NHL-karriär i Winnipeg Jets, blev 57 år gammal. Dale satte Winnipeg och Jets på kartan från första dag, skriver klubben på sin webbplats.

Dale Hawerchuk drabbades av cancer i magen för ett drygt år sedan och på tisdagen förlorade han kampen mot sjukdomen.

– Efter en otroligt modig och svår kamp mot cancer har vår pappa gått borta. Vi är stolta över honom och hur han kämpade, skriver sonen Eric Hawerchuk på Twitter.

Dale Hawerchuk gjorde NHL-debut för Winnipeg Jets som 18-åring hösten 1981 och spräckte 100-poängsgränsen direkt under sin första säsong. Han valdes till årets nykomling och spelade totalt nio säsonger för Jets, varav flera som lagkapten.

– Dale satte Winnipeg och Jets på kartan direkt från första dag och hade en speciell relation till fansen. Han var en av de finaste människor vi någonsin känt som också råkade vara en superstjärna, skriver klubben.

Valdes in i Hall of Fame

Hawerchuk flyttade sedan vidare till St. Louis Blues där han stannade i sex år. Hans NHL-karriär varade i 16 säsongen och då Hawerchuk lade skridskorna på hyllan hade han noterats för 518+891=1409 poäng på 1188 grundseriematcher. I slutspelet blev det 99 poäng på 97 matcher.

2001 valdes han in i ishockeyns Hall of Fame, och efter karriären har han främst jobbat som tränare i juniorligan OHL.

– Vilken otrolig människa. Jag är tacksam över att ”Ducky” var min vän och att jag fick möjligheten att tala med honom i går och ta farväl. Världen är inte sig lik utan honom, skriver Teemu Selänne på Twitter.

Dale Hawerchuk figurerade ofta i det kanadensiska landslaget och vann bland annat Kanada Cup både 1987 och 1991.