Hoppa till huvudinnehåll

Österbottens tingsrätt kämpar i uppförsbacke för att hinna ikapp efter vårens inställda rättegångar: ”Backen är ändå inte lika brant som vi befarade”

Man med grått hår och glasögon klädd i svart skjorta sitter framför en bokhylla fylld av pärmar.
Vi kommer inte att hinna anställa mer folk på det här årets sida men jag hoppas på mer resurser nästa år för att ha en chans att komma i kapp och reda ut allt som nu ligger på hög, säger ledande lagman Daniel Allén. Man med grått hår och glasögon klädd i svart skjorta sitter framför en bokhylla fylld av pärmar. Bild: Yle/Sofi Nordmyr Österbottens tingsrätt,ledande lagman

Brottmålen har samlats på hög då coronavirusets framfart satte stopp för rättegångar i våras. Ledande lagman Daniel Allén säger att man kommer att göra allt man kan för att undvika att stänga ner igen i höst.

Domstolsverket gick i våras ut och rekommenderade att alla icke-brådskande mål skjuts upp till hösten på grund av coronaviruset.

Ledande lagman Daniel Allén vid Österbottens tingsrätt sa då att det kan ta år att komma i kapp om allt för många fall skjuts på framtiden.

Nu då september står för dörren kan Allén ändå konstatera att det inte blev så illa som han först trodde.

- Vi står helt klart inför en uppförsbacke efter att allt stannade av i våras. Men uppförsbacken är inte lika hög som vi befarade, säger Allén.

Brottmålen det största problemet

Då det gäller civilmålen är läget enligt Allén under kontroll. Det är brottmålen som är den stora utmaningen.

- Också om man bortser från coronasituationen så kämpar åklagarsidan med smala resurser. Att det inte finns tillräckligt med åklagare syns i vår verksamhet också i normala fall. Men i våras kunde inte åklagarna komma in i rättegångssalarna då allt stängde ner vilket förvärrade situationen ytterligare.

Österbottens tingsrätt
I våras rekommenderade domstolsverket att alla icke-brådskande mål skjuts upp på grund av coronaviruset. Vid Österbottens tingsrätt är 163 av de fall som kom in under våren ännu oavgjorda. Österbottens tingsrätt Bild: Yle/Roger Källman österbottens tingsrätt

Av de brottmål som kom in till Österbottens tingsrätt under våren är 163 fall ännu oavgjorda.

Hur länge kommer det då att ta innan man kommer ikapp?

- Det här året är redan förlorat om vi säger så. Vi kommer inte att hinna anställa mer folk på det här årets sida men jag hoppas på mer resurser nästa år för att ha en chans att komma i kapp och reda ut allt som nu ligger på hög.

Trots utmaningarna är lagman Daniel Allén ändå positiv.

- Läget är inte så katastrofalt som jag befarande. Vi har en hel del jobb framför oss men jag hoppas på ett bra bemötande från domstolsverket och att vi får de resurser vi behöver på nästa års sida för att ha en chans att komma ikapp.

”Inte ett alternativ att igen stänga ner"

En förutsättning för att man ska lyckas med målsättningen att få läget under kontroll under nästa års sida är att coronasituationen inte förvärras ytterligare.

- Att stänga ner igen är inte ett alternativ. Vi har fått direktiv från domstolsverket att göra allt för att hålla verksamheten rullande och att inte stänga ner som vi gjorde i våras, säger Allén.

Ledande lagman Daniel Allen på Österbottens tingsrätt.
Om vi får de resurser vi behöver från domstolsverket har vi en chans att komma ikapp på nästa års sida, säger lagman Daniel Allén. Ledande lagman Daniel Allen på Österbottens tingsrätt. Bild: Yle/Joni Kyheröinen österbottens tingsrätt

Allén uppskattar förutsättningarna för att kunna ordna rättegångar i höst som goda och säger att våren gav många lärdomar man nu tar med sig.

- Vi har nu utrustning i form av masker och skyddsvisir för att kunna fortsätta verksamheten. Målet är att genomföra rättegångarna på ett så tryggt sätt som möjligt. Om butiken på andra sidan gatan har öppet så måste ju också vi lyckas med att inte stänga ner, säger Allén.

Då det gäller offentlighetsprincipen säger Allén att man strävar till att allmänheten ska kunna närvara på rättegångar men det beror på hur coronasituationen utvecklas under hösten.

- Om läget är lugnt går det att närvara som normalt men om läget blir sämre igen och smittan får fotfäste måste vi se över hur vi gör. Det kan bli tal om att arrangera olika skärmar i olika rum och så kommer vi att se till att journalister kan vara på plats och bevaka händelseförloppet i medierna. Offentlighetsprincipen måste vi hålla fast vid.