Hoppa till huvudinnehåll

Skatteförvaltningen gav sig: Munskyddskostnader avdragbara i beskattningen

Personer vid Järnvägsstationens metrostation i Helsingfors.
Bara de som använder sina munskydd i kollektivtrafiken på väg till jobbet får ersättning för sina skydd. Personer vid Järnvägsstationens metrostation i Helsingfors. Bild: Lehtikuva Munskydd,coronavirus,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020

Skatteförvaltningen ändrar sina riktlinjer - munskydd som köpts för att användas under arbetsresor blir avdragbara i beskattningen, rapporterar Yle Uutiset.

Tidigare krävdes munskyddstvång för att avgiften skulle vara avdragbar, men nu anser Skatteförvaltningen att social- och hälsovårdsmyndighetens rekommendation räcker.

För att få dra av munskydden i beskattningen måste personen använda munskydd då hen åker kollektivt mellan sitt hem och sin arbetsplats.

Det spelar ingen roll var i Finland man befinner sig, även om THL:s munskyddsrekommendation bara gäller de sjukvårdsdistrikt där det har förekommit coronavirussmitta under de senaste två veckorna.

En person kan inte dra av munskyddskostnader i beskattningen ifall arbetsgivaren erbjuder en munskydd gratis.

För varje arbetsdag då man åker kollektivt kan man dra av två euro i beskattningen. Enligt Skatteförvaltningen kommer den här lättnaden inte att påverka statsbudgeten betydligt.

- Antalet arbetstagare som jobbar på distans har ökat i och med coronaviruset, och därför har arbetsresekostnaderna sjunkit jämfört med i fjol, säger Tero Määttä på Skatteförvaltningen.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Verohallinto taipui: Kodin ja työpaikan välisillä matkoilla tarvittavat maskit saa vähentää verotuksessa skriven av Jarmo Koponen. Översättningen är gjord av av Milli Hellström.