Hoppa till huvudinnehåll

VCS: Coronatestkapaciteten kan ökas, men det är analysdelen som ställer till med problem

Barn coronatestas.
Barn coronatestas. Bild: Sami Takkinen / Yle läkare,överläkare,Kuopio,Coronatestning,coronavirusutbrottet i Finland 2020,coronavirus

Statsrådet presenterade en ny coronateststrategi på onsdagen som går ut på att öka testkapaciteten i landet. På Vasa centralsjukhus är man beredda att öka testmängderna, men analyssvaren kan fortfarande dröja.

I dagens läge är testkapaciteten i Vasa sjukvårdsdistrikt uppe i kring 300 test per dag, ifall man räknar med de privata aktörerna. Men nu när kapaciteten i landet ska utökas kan man inom distriktet ta upp till 600 test per dag.

- Det kan vara regionala skillnader, men det är den där teoretiska maxkapaciteten om det är tänkt att det ska ökas till 20 000, säger chefsöverläkare Peter Nieminen.

För att kunna öka testkapaciteten behövs det mer anställda och man håller redan på och rekryterar mer personal.

- När det var pandemitid körde vi ner den elektiva verksamheten och kunde ta personal därifrån till testning, Nu när vi har återgått till normal verksamhet så finns inte den extra reserven och då måste vi rekrytera utifrån.

Peter Nieminen
Peter Nieminen säger att mer personal behövs för att ta hand om coronatestningen. Peter Nieminen Bild: Yle/Anna Ruda Vasa centralsjukhus,peter nieminen

Enligt Nieminen kan det handla om upp till tio skötare som ska rekryteras. Men det största problemet är fortfarande analyskapaciteten.

Under de senaste dagarna kan man ha fått vänta i upp till fyra dagar för ett testsvar. Det är för länge. Det konstaterade även statsrådet på onsdagen och målet är nu att testsvaren ska komma inom ett dygn.

Klarar man inom Vasa sjukvårdsdistrikt av den tidsfristen?

- I bästa fall får vi det inom 24 timmar, max två dagar skulle vara det vi förväntar oss. Vi har outsourcat laboratoriet till Fimlab och proven analyseras i Tammerfors, konstaterar Nieminen.

- Vi har en del snabbtester också, men den mängden är väldigt begränsad. De sparar vi till dem som måste tas in på sjukhus och misstänks ha covid.

Privata aktörer kan räcka en hjälpande hand

I Vasa har man för tillfället två PCR-maskiner som kan analysera coronatester. Med dem kan man göra 20-30 analyser per dag.

Det finns förhoppningar om att få en tredje maskin till Vasa, vilket skulle öka kapaciteten till 40-50 analyser per dag i bästa fall. Men fortfarande skickas de flesta testen till Tammefors för analys.

- Fimlab är en stor aktör. Jag tror att de har muskler att öka kapaciteten, inte är det enligt deras kvalitetskriterier på något vis att svaren dröjer. De dröjer på samma sätt för alla och inte bara för oss.

En lösning är att samarbeta med privata aktörer, vilket man öppnat dörren för inom Vasa sjukvårdsdistrikt

- Ännu har vi inte något samarbetsavtal med privata aktörer, men vi har börjat jobba med den saken också, konstaterar Nieminen.

- Men inte analyseras proven då heller i Vasa, de privata aktörerna skickar sina prov till laboratorier i södra Finland eller kanske till och med utomlands.

Läs också