Hoppa till huvudinnehåll

Delta inte i konventsintagningen, vädjar Helsingfors: "Mycket dålig idé att samla en stor grupp unga"

Pia Pakarinen står i ett tomt mötesrum.
Helsingfors biträdande borgmästare Pia Pakarinen vädjar till ungdomar att inte samlas i stora folkmassor. Arkivbild. Pia Pakarinen står i ett tomt mötesrum. Bild: Jaani Lampinen / Yle Pia Pakarinen (politiker),viceborgmästare,Helsingfors,skolväsen (förvaltningsgren),Samlingspartiet

Början av ett nytt läsår brukar i många gymnasier betyda endera officiella eller mindre officiella ”konventsintagningar”, alltså evenemang och riter för de nya studerandena. I år är det ändå inte klokt att samla alla studerande på ett och samma ställe, tycker både skolor och staden.

Sedan år 2016 har staden förbjudit skolorna att ordna så kallade konventsintagningar, alltså tillställningar där de nya ettorna ska uppträda och utsättas för mer eller mindre förnedrande saker. Allt det här för att komma med i gemenskapen i skolan.

Helsingfors biträdande borgmästare Pia Pakarinen tycker inte att konventsintagningar är något som hör skolvärlden till.

– Jag anser över huvud taget att det inte främjar gruppandan om man börjar skolåret med att förlöjliga första årets studerande, konstaterar Pakarinen.

Coronapandemin sätter käppar i hjulen

Trots att staden inte har godkänt konventsintagningar på flera år, är man medveten om att det efter skoltid ordnas “inofficiella intagningar” av studerande själva. Även det här tycker Pakarinen att man borde se över.

– Det som händer efter skoltid är svårt att övervaka, men rektorerna rekommenderar att man inte deltar. Dessutom skulle jag nu under coronatider vädja till ungdomar att inte samla stora mängder människor på ett och samma ställe. Det låter som en mycket dålig idé egentligen.

Gymnasiet Lärkan har en lång tradition av konventsintagningar som skolan varit med och ordnat.

– Då skolan är med och ordnar evenemanget så får man bort oönskade företeelser, säger Magnus Westerlund, som är rektor för gymnasiet Lärkan.

Gymnasiet Lärkans huvudbyggnad.
Gymnasiet Lärkan i Helsingfors har långa traditioner med konventsintagnignar som skolan har ordnat. Gymnasiet Lärkans huvudbyggnad. Bild: Yle / Hanna Othman Gymnasiet Lärkan,dennis svartbäck

På grund av det rådande läget har man ändå tvingats tänka om.

– Eftersom välkomstfesten, där lärare, tutorer, äldre elever och de nya ettorna deltar, ordnas inne i festsalen, så går den inte att ordna i år, konstaterar Westerlund.

Polisen övervakar och ingriper

I ett pressmeddelande på torsdag eftermiddag meddelar Helsingforspolisen att de övervakar konventsintagningar och liknande evenemang, och ingriper vid behov.

– Polisen kan inte låta bli att ingripa i nollningen av förstaårselever om leken urartar i ett agerande som kan klassas som misshandel eller lindrig misshandel, säger kommissarie Katja Nissinen i pressmeddelandet.

Polisen säger att de vid behov avlägsnar enskilda personer eller i värsta fall större grupper, och påminner om att städa undan efter sig.