Hoppa till huvudinnehåll

Frankrikes president erbjuder medlingshjälp i konflikten i Belarus

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron
Emmanuel Macron erbjuder medlingshjälp i konflikten i Belarus. Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron Bild: John Thys / Epa Angela Merkel,Emmanuel Macron

Frankrikes president Emmanuel Macron erbjuder EU-ledd medlingshjälp mellan Belarus ledning och opposition.

Protesterna i Belarus är inne på sin tolfte dag. Protesterna utbröt efter att president Aleksandr Lukasjenko vann Belarus presidentval. Valet anses vara riggat.

- En dialog mellan auktoritet, oppositionen och det civila samhället är nödvändigt, sa Macron på torsdagen.

Macron säger att de hoppas att belarusierna själva kan skapa den här dialogen, men att EU är redo att hjälpa till om de kan vara till nytta och belarusierna vill det.

Tysklands förbundskansler Merkel som var inbjuden av Macron för en diskussion under torsdagen säger att Lukasjenko inte har försökt prata med någon av EU-ledarna om den pågående krisen.

Lukasjenko har i stället diskuterat situationen med Rysslands president Vladimir Putin.

Macron berättar att han, Merkel och Europeiska rådets ordförande Charles Michel har haft flera ordväxlingar med Putin om situationen i Belarus.

Enligt Macron har Putin uttryckt att det är finns en möjlighet att Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) kan vara med i medlingsinsatser.

Källor: AFP, Reuters, Yle