Hoppa till huvudinnehåll

HUS infektionsöverläkare Asko Järvinen: Barnens roll i coronaepidemin fortfarande oklar

Asko Järvinen i läkarrock står utanför en byggnad.
Asko Järvinen säger att det behövs mer personal för att man ska kunna utöka testningen. Asko Järvinen i läkarrock står utanför en byggnad. Bild: Anna Savonius Asko Järvinen,Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt

En av utmaningarna den här hösten är att lyckas effektivera och öka testningen för covid-19, säger infektionsöverläkare vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS Asko Järvinen i en intervju för Svenska Yle.

- Frågan är hur vi ska göra testningen lättare, hur vi ska öka testningskapaciteten, och hur vi ska göra hela processen smidigare, säger Järvinen.

Järvinen påpekar också vikten av att testa rätt personer.

- Den allra effektivaste metoden är att testa de personer som smittar andra mest, alltså sjuka personer med symptom.

Men i nuläget är smittspårningen inte lika självklar som på våren.

- Man lyckades på våren för man visste varifrån smittan kom. Då försökte man springa efter de personer som kom från utlandet. Nu är läget inte lika enkelt, eftersom vi har smittokedjor och virus bland befolkningen som varit här hela tiden.

Nuoria aikuisia juhlimassa puistossa
Allt fler unga vuxna smittas av coronaviruset. Nuoria aikuisia juhlimassa puistossa Bild: Laura Forsén / Yle unga vuxna,parker,firande

20 000 coronatest per dag

Social- och hälsovårdsministeriets nya strategi för coronatestning går ut på att kapaciteten ska utökas till 20 000 test per dygn. Men för att uppnå det nya målet krävs bland annat mera personal, enligt Järvinen.

- Det är samma utbildade personer som alla söker. Man behöver människor till bland annat telefonservice och klinisk sjukvård, men det finns bara ett begränsat antal av dem.

För att få tillgång till mera personal kan man bland annat ta hjälp av den privata sidan samt koncentrera resurserna till mera brådskande tjänster.

- På våren förlamades den delen av hälsovården där smittorisken var störst, som till exempel tandvården och behandlingen av öron-, näs- och halssjukdomar.

Inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, där smittoläget är värst, kan flera hundra personer behöva anställas, uppskattar Järvinen.

Barnens roll i epidemin är oklar

På frågan om alla barn som är förkylda ska testas, svarar Järvinen så här:

- Vi vet att barnen inte blir lika svårt sjuka av coronaviruset, så för barnens skull är testningen inte så viktig. Men frågan är att hur smittsamma barnen är för andra vuxna.

Enligt Järvinen behövs mera analyser samt jämförelse av data utomlands ifrån och från andra delar av landet för att man ska kunna förstå barnens roll i coronaepidemin.

Bild på ryggarna av två små flickor som står i kö.
Barnens roll i coronaepidemin är fortfarande oklar Bild på ryggarna av två små flickor som står i kö. Bild: Paulus Markkula / Yle Uleåborg,daghem,Barn

Allt fler unga personer smittas av coronaviruset, vilket enligt Järvinen förklarar varför det för tillfället finns fler smittade personer men färre som behöver sjukhusvård.

- Dessutom hittar vi nu antagligen en större andel av dem, som har smittats, på grund av att vi ökat testandet.

Järvinen påminner att det procentuella antalet positiva testresultat har varit det samma eller gått neråt.

- För tillfället måste vi testa ungefär två till tretusen människor för att hitta ett positivt fall, säger Järvinen.

Hur ser resten av året ut för finländarna?

- Det som är sannolikt är att vi kommer att leva med coronaviruspandemin hela kommande vinter. Vi har viruset här och det kräver åtgärder i vårt dagliga liv av oss alla - även om vi får ett vaccin.

Det är osannolikt att vi hinner få vaccineffekt för hela befolkningen.

- Jag hoppas jag misstar mig här.

Järvinen hoppas på att coronaviruset i framtiden tar mindre roll i samhället, och påminner om att ingen kan veta hurudant skydd vi får efter att ha haft sjukdomen, eller om vaccinationen ger skydd och hur länge.

Slutligen påminner han om hur viktigt det är att hålla avstånd samt att tvätta händerna för att minska på smittspridningen.

Här kan du lyssna på intervjun med Asko Järvinen.