Hoppa till huvudinnehåll

Katri Kulmuni: Jag är gärna en "landsplåga" om jag med det driver Centerns målsättningar

Katri Kulmuni i talarpodiet i Tavastehus 20.8.2020
Centerns ordförande Katri Kulmuni talade på riksdagsgruppens möte i Tavastehus på torsdagen. Katri Kulmuni i talarpodiet i Tavastehus 20.8.2020 Bild: Lehtikuva Katri Kulmuni

Partiordförande Katri Kulmuni säger att Centern är en självständig aktör i regeringen. Hon kräver beslut om nya arbetstillfällen redan i höst.

Centerns partiordförande Katri Kulmuni säger att hon gärna är en "landsplåga" om det betyder att hon driver Centerns målsättningar. Benämningen kommer från att hon ryktas ha ställt hårda krav inom regeringen.

Kulmuni sa i sitt tal på riksdagsgruppens möte i Tavastehus på torsdagen att Centern är en självständig aktör i regeringen, inte högerns eller vänsterns hjälpparti.

Hösten blir enligt Kulmuni en tid för tuffa politiska beslut. Coronakrisen har förvärrat den också annars svåra ekonomiska situationen.

I samband med budgetförhandlingarna måste regeringen enligt Kulmuni finna en gemensam förståelse för vad som behövs för att åstadkomma 30 000 nya jobb.

Beslut måste också fattas.

- Om detta måste vi få gemensamma beslut i höst, i samband med budgetförhandlingarna.

Coronakrisen har drabbat de unga hårt

De unga har enligt Kulmuni drabbats hårt av coronakrisen. I samband med budgetförhandlingarna måste regeringen enligt henne komma överens om en helhet som stöder de ungas framtidstro och välfärd.

Som möjliga åtgärder nämner hon en tillfällig sänkning i arbetsgivaravgifterna för personer under 30 år samt en fördubbling av mängden läroavtal.

Det uppmärksammade EU-stödpaketet till krisdrabbade medlemsländer kommenterar hon med att det handlar om ett begränsat undantag.

Riksdagen måste enligt Kulmuni i normal ordning behandla frågan.

Kurvinen vill ha stöd för beslutsfattandet

Också riksdagsgruppens ordförande Antti Kurvinen kräver beslut om sysselsättande åtgärder i höst.

Kurvinen kommenterade i sitt tal Finlands coronastrategi och beslutsfattandet, som ställvis haltat.

Alla samarbetshinder ministerier emellan måste enligt honom avlägsnas.

Antti Kurvinen på möte i Tavastehus 20.8.2020
Antti Kurvinen på mötesplatsen i Tavastehus. Antti Kurvinen på möte i Tavastehus 20.8.2020 Bild: Lehtikuva Antti Kurvinen

Kurvinen sa också att man borde överväga att i framtiden införa ett nytt samarbetsorgan som stöder beslutsfattandet. President Sauli Niinistö tog upp frågan i våras.