Hoppa till huvudinnehåll

Olika linjer kring abiturienternas studier i höst – i Vasa tar man det säkra före det osäkra

Eleverna i Vasa övningsskolas gymnasium testade det elektroniska studentprovet i modersmål.
Gymnasierna överväger nu hur man bäst kan trygga att höstens studentskrivningar kan genomföras som planerat, trots coronaviruset. Eleverna i Vasa övningsskolas gymnasium testade det elektroniska studentprovet i modersmål. Bild: Yle/Joni Kyheröinen studerande,elektroniska studentskrivningar

Gymnasierna i Österbotten har olika lösningar vad det gäller abiturienternas studier i höst. I Jakobstad och Karleby deltar abiturienterna i närundervisning medan Vasas abiturienter övergår till distansstudier i slutet av augusti.

I Närpes och Kristinestad överväger man vilket alternativ som är det bästa.

I Vasa övergår abiturienterna till distansundervisning om en dryg vecka. Totalt rör det sig om drygt två veckor av distansundervisning fram tills att studentskrivningarna inleds den 14 september.

- Vi tar det säkra före det osäkra för att trygga studentskrivningarna, säger bildningsdirektör Christina Knookala.

Christina Knookala.
Bildningsdirektör Christina Knookala i Vasa. Christina Knookala. Bild: Mari Latva-Karjanmaa / Yle christina knookala

Städerna tar själva beslut

Städerna och kommunerna har gjort sina egna riktlinjer vad gäller abiturienternas studier i höst.

I exempelvis Uleåborg har man tagit beslut om distansundervisning för de studerande som deltar i studentskrivningarna i höst.

Hittills har det ändå inte funnits behov av den åtgärden eftersom coronaläget är lugnt i Uleåborg.

I Jakobstad försvåras eventuell distansundervisning av att andra årets studerande i finska gymnasiet har en del gemensamma kurser med tredje årets studerande.

Jakobstads gymnasium
Jakobstads gymnasium planerar att fortsätta med närundervisning. Jakobstads gymnasium Bild: YLE/Chanette Härus Österbotten,Jakobstad,jakobstads gymnasium

Coronafall i Vasa var avgörande

Christina Knookala säger att Vasa valde distansundervisning eftersom det under de senaste veckorna förekommit flera coronafall i staden.

På det här sättet hoppas man kunna genomföra skrivningarna som planerat och blir inte tvungen att söka andra lösningar i sista minuten.

För abiturienterna i distansundervisning ordnas skolmåltiderna i form av lunchpaket som delas ut två gånger i veckan på olika håll i staden.

Närpes tvekar ännu

I Närpes pågår diskussionen om studieform som bäst. Rektor Mikael Snickars säger att närundervisning vore det bästa, men frågan är vilket alternativ som är det mest säkra.

– Vi har precis kommit tillbaka efter fem månaders frånvaro och är glada att vara på plats igen. Närstudier, att interagera med de studerande, är absolut det mest optimala, säger Snickars.

Samtidigt hann man bara med tre skoldagar innan de första studeranden insjuknade i flunsa.

– Det är ett dilemma hur vi ska genomföra studierna på tryggast möjliga sätt, säger Snickars.

man står vid trappan i gammal byggnad
Rektor Peter Grannas i Kristinestad avvaktar med beslut om undervisningsform till nästa vecka. man står vid trappan i gammal byggnad Bild: Yle/Jyrki Karjalainen skolor,kristinestads gymnasium

Kristinestad väntar till nästa vecka

I Kristinestad har rektor Peter Grannas diskuterat ärendet med sin finskspråkiga kollega Hanna Pylvänäinen på Kristiinankaupungin lukio.

Grannas säger att man inte ännu tagit beslut i frågan och han har inte ännu överlagt med bildningsdirektören. Ärendet diskuterades också på ett gemensamt möte med de österbottniska rektorerna under onsdagen.

– Vi följer med hur situationen utvecklas över helgen och tar beslut nästa vecka, säger Grannas.

Grannas säger att Kristinestads gymnasium har en fördel i att det har betydligt färre studerande än till exempel Vasa övningsskolas gymnasium, med tanke på smittspridningen.

Coronan påverkar studentskrivningarna

I våras komprimerades skrivningarna på grund av coronarestriktionerna så att abiturienterna fick en vecka kortare lästid inför de sista studentproven.

De studerande som berördes har rätt att skriva om realprovet kostnadsfritt nu i höst.

I höst har man vikt fyra dagar, istället för två, för genomförandet av realämnesprovet.

Rosor, studentmössor och betyg.
Rosor, studentmössor och betyg. Bild: Yle/Jenny Blomqvist studenter,studentbetyg

Ingen gemensam studentfest i Vasa

Studentdimissionerna i Vasa gymnasium och Vaasan lyseon lukio i våras hölls virtuellt. Istället hade man planerat en gemensam fest för vårens studenter mot slutet av augusti.

Nu har man beslutat att ställa in firandet på grund av coronavirussituationen.

I Karleby hade det finskspråkiga och det svenskspråkiga gymnasiet planerat en gemensam fest i anslutning till Veneziad-firandet den 29 augusti.

Festen ser ut att förverkligas, men inte i Karlebysalen i stadshuset som planerat utan istället flyttas festen till Västra parken.

Läs också