Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland börjar nästa vecka testa covid-19-vaccin på 40 000 personer

Kvinna med ansiktsskydd i Ryssland
Nu ska tiotusentals ryssar testa ett nytt vaccin Kvinna med ansiktsskydd i Ryssland Bild: AFP / Lehtikuva Ryssland,COVID-19,coronavirus,vaccinering,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020,Moskva

Masstest av Rysslands första potentiella covid-19-vaccin inleds nästa vecka på över 40 000 personer med målet att få det godkänt för inhemskt bruk.

Enligt ryska källor ska vaccinerandet övervakas av ett utländskt forskarteam.

Det är första gången som Ryssland ger ut lite fler detaljer kring användningen av det nya vaccin som landet har utvecklat mot coronaviruset.

Masstestet på 40 000 människor ska utföras på cirka 45 läkarcentraler på olika håll i Ryssland.

Rysslands besked om att utsätta människor redan nu för ett covid-19-vaccin har väckt en del oro. Forskare både i Ryssland och utomlands har uttryckt oro över att man hoppat över den tredje fasen av testandet.

Enligt många experter behövs det mer ingående studier för att man ska våga börja använda vaccinet direkt på människor.

"Tryggt och effektivt"

Ryska myndigheter och forskare deklarerar dock att vaccinet är tryggt och effektivt. Det har redan i två månaders tid testats på människor i liten skala. Resultatet har inte ännu publicerats.

- Kritiken handlar om ett "informationskrig" mot det ryska vaccinet, säger Kirill Dmitriev, chef för investeringsfonden RDIF som stöder Rysslands nya vaccin. Enligt honom kommer mer ingående data att publiceras i en akademisk journal senare den här månaden.

Ryssland säger sig också ha fått beställningar på sammanlagt en miljard doser av vaccinet från en rad länder runt om i världen.

Enligt Dmitriev är Förenade Arabemiraten, Indien, Brasilien, Saudiarabien och Filippinerna redo att delta i testandet av det nya vaccinet.

Enligt ryska forskare har tidigare test visat att vaccinet ger en klar immunitet. Det är dock oklart hur länge skyddet är i kraft.

Vaccinet har döpts till Sputnik V - en hyllning till en satellit som sköts upp av Sovjetunionen.

Enligt Världshälsoorganisationen WHO håller minst fyra andra covid-19-vaccin på att genomgå fas tre på globalt plan.

Källa: Reuters

Läs också