Hoppa till huvudinnehåll

S-Market i Gerby stängde på grund av coronafall – 18 anställda i karantän

Skylt på dörren till Gerby S-Market som förklarar att butiken är stängd och ger förslag på var man kan köpa mat istället.
På torsdag morgon stängde S-Market sin butik i Gerby. Kunderna möts av låsta dörrar tills lokalerna är desinficerade och coronafarhågan utredd. Skylt på dörren till Gerby S-Market som förklarar att butiken är stängd och ger förslag på var man kan köpa mat istället. Bild: Yle/Anna Ruda Vasa,S-market

Personal på S-Markets butik i Gerby i Vasa har exponerats för coronaviruset. Butiken har stängts och personalen satts i karantän.

Butiken stängdes på torsdagsmorgonen.

I ett pressmeddelande skriver dagligvarukedjan KPO att några anställda har exponerats för coronaviruset, varpå de har försatts i karantän av hälsovårdsmyndigheterna.

- Det är 18 personer som sitter i karantän, säger branschdirektör Antti Paananen på KPO.

Handlar det om att en anställd i butiken är smittad?

- Det kan jag inte bekräfta. Hälsovårdsmyndigheterna kan informera närmare, vi agerar i samråd med dem och vi beaktar även våra anställdas integritetsskydd.

När fick du veta om det här?

- Nu på torsdag morgon. Allt skedde väldigt snabbt. Men beslutet att stänga togs så fort vi fick veta. Därför var det också kunder i butiken nu på morgonen före vi stängde och fick upp skyltar som informerar om att butiken är stängd tillsvidare.

Butiksanställd smittad, bekräftar läkare

Att det uttryckligen handlar om en butiksanställd som konstaterats smittad, bekräftas ändå av ledande överläkare Heikki Kaukoranta på Vasa stad.

Han är inte särskilt orolig för att den butiksanställda ska ha hunnit smitta kolleger eller kunder i butiken.

- I butiken har de naturligtvis haft samma sociala utrymmen och det är orsaken till att vi sätter arbetskamraterna i karantän. Men för vanliga kunder finns det en minimal risk för coronasmitta.

Ytterst liten risk för kunderna

Också Antti Paananen från KPO har diskuterat med Kaukoranta om den möjliga smittorisken och bedömer den som liten.

- Vi är noggranna med våra regler. Ingen anställd får komma på jobb med förkylningssymptom. I butiken är vi noga med hygien och vår kassapersonal sitter bakom plexiglas.

Antti Paananen betonar också att man tar den pågående coronasituationen på stort allvar. Man vill göra allt för att garantera hälsa och trygghet för både kunder och anställda.

- Medan butiken håller stängt ska vi göra en effektiv städning och desinficera alla ytor. Då butiken är städad kan vi öppna på nytt bara vi hittar personal.

Enligt Paananen kan affären möjligen hålla öppet redan på fredagen, åtminstone under en del av dagen. Det hänger på hur många personer man kan hitta som kan jobba i butiken.

Artikel uppdaterad klockan 11:27 med uppgifter från KPO:s pressmeddelande. Ytterligare en uppdatering gjordes klockan 11:55 efter en intervju med Antti Paananen. En tredje uppdatering gjordes klockan 14:01 efter en förtydligande intervju med Paananen. En fjärde uppdatering gjordes klockan 15:26 efter en intervju med Heikki Kaukoranta på Vasa stad. Tidigare citerades tidningen Ilkka-Pohjalainen som var först med nyheten om att butiken stänger.