Hoppa till huvudinnehåll

Buskörningar och ofog förargar i Nykarleby – men siffrorna tyder på allt lugnare nätter

En uniformklädd polis står framför en stor polisbil
Kim Åkerlund på Jakobstadspolisen ser att anmälningarna från Nykarleby minskat år för år. En uniformklädd polis står framför en stor polisbil Bild: Mårten Wallendahl / Yle poliser,Jakobstad,kim åkerholm

Kvällarna och nätterna har varit livliga i Nykarleby centrum under den senaste tiden. I alla fall om man tror diskussionen på sociala medier. Många ondgör sig över buskörning och förstörelse, då ungdomarna vistas i centrum. Oron har en viss grund, men statistiskt sett är läget inte värre än vanligt. Snarare tvärtom.

- Enligt statistiken har antalet anmälningar och utryckningar till Nykarleby gått ner år för år de senaste tre åren. Det kan ha att göra med att folk inte anmäler i så hög grad, men det vi ser då vi patrullerat är inte speciellt avvikande, säger Kim Åkerlund, som är polis i Jakobstads polisdistrikt och under sina 20 år i uniform ofta besökt Nykarleby.

Generellt tycker han att ordningen i samhället är på en rätt god nivå i nejden. Han tycker inte heller att ungdomarnas uppförande på allmänna platser blivit sämre.

- Men i fråga om trafikbeteende har man sett en klar försämring under de senaste 5-7 åren. Det handlar mycket om mopedister som kör utan körkort och med bristfälliga mopeder, säger Åkerlund.

En pojke i rutig skjorta och en tonårsflicka i somrig klänning står på en skolgård.
Det är naturligt att ungdomar vill umgås - men genom mera diskussion kan man undvika konflikter med ortsborna, anser Alex Sikkilä och Emilia Haverinen från ungdomsfullmäktige i Nykarleby. En pojke i rutig skjorta och en tonårsflicka i somrig klänning står på en skolgård. Bild: Mårten Wallendahl / Yle Ungdomsfullmäktige,Nykarleby,axel sikkilä

Just okynneskörandet runt torget i Nykarleby är ett av de problem som debattörerna på sociala medier lyfter fram. Högljudda fordon och riskabelt körande är sånt som stört ortsborna. Alex Sikkilä som är medlem i stadens ungdomsfullmäktige känner till fenomenet.

- Ja, det är många som kör omkring, men eftersom det inte funnits så mycket att göra under våren och sommaren då många aktiviteter och ungdomsgården varit på paus, så måste ungdomarna hitta på eget program.

Enligt honom är centrum det naturliga stället att mötas, då det är allmän plats och man inte kan samlas hemma hos folk. Emilia Haverinen som är ordförande i ungdomsfullmäktige håller med.

- Det har alltid funnits nattliv i alla städer, och så kommer det alltid att vara. När vissa frågar sig vad det är för fel med ungdomarna i dag så vill jag påstå att ungdomen alltid har ansetts vild.

“Någon borde göra något”

Att debattörerna efterlyser att någon borde göra något, säger man både från myndighetshåll och ungdomarna själva är den gamla vanliga visan. Vem som bör göra vad är inte lika klart.

- Det sägs att det krävs en hel by för att fostra ett barn. Så jag tror inte det är någon enskild som kan förändra det här. Det krävs samarbete mellan föräldrar, ungdomar, kommunen och myndigheter, säger Emilia Haverinen.

Sikkilä säger att han inte sett speciellt mycket vandalisering, men att möblemangen vid matställena i centrum ibland blir förstörda. Haverinen igen fördömer förstörelsen, men påpekar att det är få av ungdomarna som gör åverkan på någons egendom.

- Därför är det trist att alla blir utpekade, fast det egentligen är väldigt få som gör något illa.

Stöket går i vågor

På stadens kultur- och fritidssektor är man medvetna om att våren och sommaren varit livliga i centrum. Att stor del av allt ungdomsprogram coronastoppades, ledde till att de unga fick hitta på eget program, då behovet att umgås inte försvann trots virusvarningarna.

- Det går i vågor. Och då stökande håller på att eskalera måste man ta i med hårdhandskarna, så lugnar det sig för någon tid, säger Katarina Östman som är ungdomsledare i Nykarleby.

En kvinna med glasögon ler där hon står i en korridor
Vi måste diskutera med alla parter för att hitta en fungerande lösning och lugna läget kring torget, anser Katarina Östman. En kvinna med glasögon ler där hon står i en korridor Bild: Mårten Wallendahl / Yle ungdomsledare,Nykarleby,kristina östman

Vilka de hårda handskarna är måste man komma fram till gemensamt, enligt Östman. Hennes första steg blir att i samråd med ungdomsfullmäktige börja jobba på en plan för att lugna läget vid torget nattetid.

Läget normaliseras?

Kommunen ordnar nu aktiviteter med de resurser som finns. Bland annat finns en ungdomslokal som nu återöppnat efter sommaren. Dessutom finns sportanläggningar och församlingens lokaler, där ungdomsaktiviteter ordnas.

- Vi har ju Pepparkakshuset (ungdomslokalen) och dit kommer många. Där ordnas allt möjligt program och vad jag vet brukar det aldrig bli problem där, säger Alex Sikkilä.

Både han och Emilia Haverinen tycker ändå det finns rum för förbättring vad gäller kommunens service till de unga. Redan om det fanns mera sittplatser i centrum skulle ungdomarna inte köra omkring så mycket, tror Sikkilä och Haverinen.

- Och Esplananden har så bra asfalt att många vill köra där på bakhjulet. Kanske om man satte farthinder skulle det minska på körandet, funderar Haverinen.

Föräldrapatruller önskvärt

Haverinen säger sig se till polisen rätt ofta i Nykarleby, men hon välkomnar en större vuxen närvaro i centrum kvällstid. Konceptet med föräldrar på stan har generellt sett fungerat bra och kontakten mellan ungdomarna och de vuxna har varit god, säger både de unga och de som patrullerat.

Hem och skolaföreningen i högstadiet är en av de organisationer som står till tjänst att röra sig ute på stan på helgerna. Och de som går har varit positiva.

En man med orange tröja tittar in i kameran
Föräldrapatrullen har aldrig behövt kalla på förstärkning från polisen, säger Nykarleby Hem och skolas ordförande Jonny Kronqvist En man med orange tröja tittar in i kameran Bild: Mårten Wallendahl / Yle Hem och Skola,ordförande,jonny kronqvist

- Förra helgen var sista veckan av sommarlovet, så det önskades att vi skulle ställa upp med en patrull. De sade det var mycket folk, men inget speciellt eller oroande hände som skulle krävt något ingripande, säger Jonny Kronqvist som är föreningens ordförande.

Kronqvist uppmanar flera föräldrar att aktivera sig i patrullerandet. På så sätt får man en bättre inblick i vad som sker bland ungdomarna kvällstid. Det är också ett bra sätt att skapa dialog mellan unga och vuxna. Samtidigt hjälper man till att samla pengar till föreningens verksamhet, eftersom kommunen betalar en liten ersättning till föreningarna som patrullerar.

Några gånger har man stött på överförfriskade ungdomar som då har kunnat hjälpas hem eller till vård, men på det stora hela har patrullerna ansett att läget varit under kontroll. Samma uppfattning har man på polisen.

- Vi hade fem anmälningar gällande ungdomar som ledde till utryckningar förra helgen. Bland annat en sprängd postlåda. Det är kanske något mer än normalt. Men det kan vara en tillfällighet, säger Kim Åkerlund.

"Ring 112 om någon stör"

Han anser att folk i allmänhet har för hög tröskel att ringa polisen. Enligt hans erfarenhet är tröskeln extra hög på mindre orter.

- Men får man sin nattsömn störd av någon som kör omkring och för oväsen, så ska man ringa till 112. De kanske inte alltid kan skicka en patrull genast, för distriktet är ganska stort och vi måste också prioritera vilka uppdrag vi åker till först. Men får vi inga anmälningar, vet vi kanske inte om att det förekommer problem, säger Åkerlund.

Inom ungdomsfullmäktige börjar man nu i samråd med kommunens anställda se på möjliga lösningar för att förbättra beteendet kring torget. Och från kommunens sida hoppas man att hösten ska förlöpa lugnt med normala aktiviteter. Därtill hoppas man från alla håll på en förbättrad dialog, där såväl polisen, kommunen som föräldrar och unga kunde delta, för att minska på friktionen i Nykarleby.

- Det är säkert bättre att ta kontakt och prata direkt med de unga om saken än att skriva om det på sociala medier, säger Emilia Haverinen.