Hoppa till huvudinnehåll

Finland tar i bruk snabbtest för corona - Yle erfar: THL:s experter ger grönt ljus

Närbild av ung person i en svart luvtröja. Personen snyter sig i en pappersnäsduk.
Antigentestet tas som svalgprov i munhålans bakre del. Närbild av ung person i en svart luvtröja. Personen snyter sig i en pappersnäsduk. Bild: Tiina Jutila / Yle coronavirus,COVID-19,näsdukar,snuva,Förkylning

De snabba antigentesten är billigare än vanliga coronatest, men något mindre pålitliga. Samtidigt kan en del av snabbtesten göras av andra än vårdanställda, rapporterar Yle Uutiset.

Direktör Pasi Pohjola vid Social- och hälsovårdsministeriet säger att målet är att öka snabbtesten i situationer som de lämpar sig för.

Det är enligt Yles uppgifter sannolikt att snabbtesten används till att göra det snabbare att testa små barn. Det här skulle kunna lösa problemet med snuviga dagisbarn som måste vara borta från dagis i flera dagar i väntan på testresultat.

Det finns två former av snabbtest: en snabbare version av det vanliga PCR-testet eller ett antigentest som är mindre pålitligt. Snabba PCR-test används på sjukhus inom Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Antigentesten avancerade

Institutet för hälsa och välfärd meddelade för en vecka sedan att det stöder användning av antigentest.

På fredagen godkände en expertgrupp vid hälsomyndigheten att även privata laboratorier kan beviljas tillstånd för antigentest.
Det egentliga tillståndet beviljas av Regionförvaltningsverket, troligen i början av veckan.

Antigentest skulle utföras runtom i Finland. Testkapaciteten skulle samtidigt öka. De här testen lämpar sig inte för personer som saknar symptom.

Omsorgsminister Krista Kiuru meddelade i veckan att testkapaciteten måste öka och att man ska testa sig inom ett dygn och få resultatet inom ytterligare ett dygn.

Även andra än vårdanställda skulle kunna ta antigenprover för corona. Till exempel studerande inom vårdsektorn skulle kunna utföra arbetet.

Artikeln är en översättning av en del av Yle Uutisets artikel Suomi ottaa korona-pikatestit laajasti käyttöön – Ylen tieto: THL:n asiantuntijat näyttivät vihreää valoa som skrivits av Maria Stenroos och Tulikukka de Fresnes. Den är översatt till svenska av Lars Gustafsson.

Läs också