Hoppa till huvudinnehåll

Holger Tötterman, 96, är en av Hangös sista krigsveteraner - gick frivilligt med i kriget som 17-åring

Gammal man i sin trädgård
Hangöbon Holger Tötterman är aktiv inom Krigsveteranernas Brödraförbunds lokala förening. Gammal man i sin trädgård Bild: Johanna Lindholm/Yle krigsinvalider,krigsveteraner,krig,fred,Finlands självständighet,Soldat,Hangö,Västnyland,Jubileum,Krigsinvalidernas brödraförbund,Holger Tötterman

I år är det 80 år sedan Krigsinvalidernas Brödraförbund grundades i Finland. I den lokala avdelningen i Hangö har krigsveteranen, 96-åriga Holger Tötterman, varit aktiv i över 70 år.

Holger Tötterman var endast 17 år gammal då han som frivillig gick med i kriget.

- Som ungdom tyckte man ju först att det var spännande, men ganska snabbt var det inte längre så spännande, kommenterar han.

Han stationerades mellan Lovisa och Kotka, för där trodde man att ryssarna skulle stiga i land, men i stället fick han jaga desanter (sovjetiska krigsspioner) tills han fick tuberkulos och blev inlagd på sjukhus.

Efter det var det dags för ytterligare en vända till fronten, varefter det blev sjukhusvistelse igen fram till 1945.

Aktiv pensionär

Kanske blev tuberkulosen soldat Töttermans lycka, för i dag är han en pigg 96-åring som bor hemma, sköter sina dagliga ärenden själv, kör bil och har en stor trädgård som han pysslar i.

Han är också aktiv i flera föreningar, men närmast hjärtat ligger Krigsinvalidernas Brödraförbund, i vars lokalavdelning han varit aktiv i 72 år. I över 60 av dem han fungerat som föreningens sekreterare och det är han fortfarande, dessutom är han kassör.

Det har känts bra att kunna hjälpa och föreningen har varit viktig, säger han.

- När jag tänker tillbaka minns jag allt roligt vi haft och det umgänge vi hade i föreningen. Men jag förstår inte vart åren tagit vägen, tiden har gott så snabbt, säger Holger Tötterman, som på alla vis är en positiv och livsbejakande person.

Gammal man fotograferad inomhus.
Holger Tötterman är en aktiv föreningsmänniska med Finlands krig som specialintresse. Gammal man fotograferad inomhus. Bild: Johanna Lindholm/Yle Krigsinvalidernas brödraförbund,Hangö,Västnyland,krigsinvalider,krigsveteraner,fred,Finlands självständighet,återuppbyggnad,Soldat,Förening,Holger Tötterman

Han säger att de sociala klyftorna minskade efter kriget och han tycker att det i Hangö trots allt fanns en framtidstro, efter att alla kunde återvända till sina hem efter att ryssarna drog sig tillbaka.

- Det gick ju inte i början, de första åren efter kriget var nog trassliga, säger Holger Tötterman.

Själv hade han förmånen att få ett jobb och på så sätt kunde han hjälpa dem som hade det svårare.

Ännu i dag händer det att folk kommer fram till honom och tackar för de julklappar han delade ut i mindre bemedlade familjer å föreningens vägnar.

Först med att tända ljus på krigsgravarna

Hangöavdelningen var också den som startade traditionen med att tända ljus på de stupades gravar på julaftonsmorgon.

Han beskriver uppgiften som ganska jobbig, för på den tiden fanns det inte gravlyktor som i dag utan man använde stormlyktor.

- Ljusen var för långa så först fick vi tända dem så de brann ner till lämplig höjd. Ibland fick vi gå flera gånger om dagen och se att ljusen inte slocknat i vinden, berättar han.

Senare tog församlingen över ansvaret för ljusen på gravarna.

Hjältegravarna i Orivesi.
I Hangö var det Krigsinvalidernas Brödraförbunds lokala förening som startade traditionen med att tända ljus på hjältegravarna på julaftonsmorgon. Bilden är en arkivbild och inte från Hangö. Hjältegravarna i Orivesi. Bild: Yle/Rolf Granqvist hjältegravar,Orivesi,minnesmärke,gravar

Styrelsens medlemmar stod också högvakt under julafton, men det görs inte längre i Hangö.

En veteran och två krigsänkor kvar i föreningen

I år fyller Krigsinvalidernas Brödraförbunds centralförbund 80 år. Organisationen grundades efter kriget för att hjälpa folk som hade det svårt.

Det kunde handla om att man behövde rehabilitering, ett nytt yrke eller hade det knappt ställt ekonomiskt.

I Hangö startades den lokala föreningen 1945 och det fanns mycket att göra på den krigshärjade udden.

Året därpå grundades damsektionen, och i dag är det endast Holger Tötterman och två krigsänkor kvar av de ursprungliga medlemmarna.

I dag är det den yngre förmågan Stig Ekholm som tagit över som ordförande. I Hangö är "Stigu" känd som en eldsjäl i föreningssammanhang och för att han i många år var köpman i en av matbutikerna i Hangö.

Två män i en trädgård
Stig Ekholm och Holger Tötterman håller båda landets självständighet högt. Två män i en trädgård Bild: Johanna Lindholm/Yle Krigsinvalidernas brödraförbund,krigsinvalider,fred,självständighet,Hangö,Stig Ekholm

- Jag lärde känna Holger redan när jag började med butik 1972. På den tiden hjälpte han min läromästare Sven Lundell, och när Lundell hade semester så föll det sig naturligt att Holger hoppade in och körde ut lite varor för att hjälpa mig, berättar Stig Ekholm.

Så när Holger Tötterman för några år sedan frågade om Stig Ekholm kunde ställa upp som understödjande medlem, tackade han ja.

- Min uppgift är att hjälpa där jag kan, säger han.

Fred betyder allt

Stig Ekholm har själv inte upplevt kriget, men säger att den insats Finlands krigsinvalider, krigsveteraner och lottor gjorde är ovärderlig för vår självständighet.

- Jag har ju gått i armén, men det är ju bara lek i jämförelse med ett krig, säger han.

Holger Tötterman säger också att fred betyder allt.

- Jag kan inte tänka mig ett Finland som inte är självständigt.

Kanske bildas en traditionsförening

Ändå är det oundvikligt att de ursprungliga medlemmarna blir färre hela tiden.

Vad händer med föreningen när ingen av dem finns kvar?

- Det kan hända att vi slår samman lokalföreningar i andra västnyländska kommuner till någon slags gemensam traditionsförening, säger Stig Ekholm.

Glad man i en trädgård
Ordförande Stig Ekholm hjälper till där han kan. Glad man i en trädgård Bild: Johanna Lindholm/Yle Krigsinvalidernas brödraförbund,Hangö,Västnyland,Stig Ekholm

- Diskussioner har förts, men än är inget klart.

Nyligen donerade Hangöföreningen den strandbastu i Silversand som industrirådet Arne Manner donerade åt brödraförbundet i början av 1970-talet.

- Den var i flitig användning, men vi är glada att staden tog emot den så vi slipper bekymmer med underhåll, säger Holger Tötterman.

En mörkbrun stockbastu står i skogsbrynet intill havet.
Strandbastun i Silversand är numera i stadens ägo. En mörkbrun stockbastu står i skogsbrynet intill havet. Bild: Helena von Alfthan / Yle Hangö,bastur,silversand

Artikeln uppdaterades 21.8 klockan 14.19 med en bild på strandbastun i Silversand. Klockan 17.10 uppdaterades rubriken då Tötterman inte är den sista veteranen i Hangö, utan den sista som är med i Krigsinvalidernas Brödraskaps lokalavdelning i Hangö.

Läs också