Hoppa till huvudinnehåll

Ingen större rusning efter munskydd i Pargas – men bra att förbereda sig

Servicerådgivare Arja Töyrylä delar ut munskydd till pargasborna.
Munskydden i Pargas gick åt i jämn takt. Servicerådgivare Arja Töyrylä delar ut munskydd till pargasborna. Bild: Carmela Johansson/Yle Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020,Pargas,Åbolands skärgård,coronavirus,Arja Töyrylä

På torsdagen började Pargas stad dela ut munskydd till de mindre bemedlade invånarna i staden. Den första morgonen var det ändå ingen större rusning.

- Folk har kommit i en jämn takt, men någon rusning kan man inte kalla det. Många kanske inser att de är tänkta för mindre bemedlade och om man har möjlighet att skaffa dem själv, så gör man det. Alla har ju ett eget ansvar också, säger servicerådgivare Arja Töyrylä.

Ett tiotal Pargasbor har ändå tagit sig till centrum för att hämta munskydd. Munskydden delas ut vid Pargas servicepunkt i stadshuset och vid Seniorum. Strax före klockan 11 på torsdag har cirka 30 personer hämtat munskydd.

- Jag har inte använt munskydd tidigare. Men i morgon är jag på väg med Skärgårdsbussen och då behöver jag munskydd. Därför tänkte jag passa på att hämta ett nu. Jag är orolig både för mig själv och för äldre släktingar. Det är hemskt att coronan har spridit sig så mycket nu igen, säger en Pargasbo, som vill vara anonym.

- Jag har mest hållit mig ute på stugan, men nu hade jag ärenden i närheten och tänkte samtidigt passa på att hämta ett munskydd, säger en annan Pargasbo.

Överlag är Pargasborna tacksamma över att staden delar ut munskydd.

- För mindre bemedlade och för långtidsarbetslösa som inte har så bra inkomster tycker jag att det är viktigt och bra.

- Det är jättebra att det finns. Jag tänkte att jag skaffar för säkerhets skull, snart kanske man måste ha dem i butiken också. Men ännu verkar det inte vara så farligt i Pargas. Vi får hoppas att alla hålls friska.

Servicerådgivare Martti Nilsson och Arja Töyrylä vid infodisken vid Pargas stadshus.
Servicerådgivarna Martti Nilsson och Arja Töyrylä delar ut munskydd i Pargas. Servicerådgivare Martti Nilsson och Arja Töyrylä vid infodisken vid Pargas stadshus. Bild: Carmela Johansson/Yle Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020,Pargas,Arja Töyrylä

Utdelningen i skärgården börjar i dag

I skärgården börjar utdelningen av munskydd i dag, fredag. Munskydden delas ut på områdeskontoren i Nagu, Korpo, Houtskär och Iniö. I Korpo kan munskydd även hämtas vid Korpo bibliotek.

- Det har varit en del förfrågningar redan tidigare i veckan. Hoppas de som har behov av munskydd utnyttjar den här möjligheten, säger Martti Nilsson, servicerådgivare och turismombud vid Pargas stad.

Pargas stad har beställt in cirka 4000 munskydd. Varje invånare får två munskydd per person, men samma person kan även hämta munskydd till andra medlemmar i den egna familjen. Pargas stads munskydd är av polyestertyg och kan därmed tvättas och användas flera gånger.

- Den här mängden munskydd räcker en tid och ifall de tar slut får vi beställa nya. Om munskyddet går sönder kan man komma och hämta ett nytt. Vi för ingen statistik över vem som hämtar munskydd, säger Nilsson.

Munskydd och användningsdirektiv för munskydd.
Invånarna får även en minneslista, med direktiv på hur man ska använda munskyddet rätt. Munskydd och användningsdirektiv för munskydd. Bild: Carmela Johansson/Yle Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020,Pargas,coronavirus

Utdelningen av munskydd kommer troligtvis att fortsätta en längre tid.

- Jag antar att om coronaläget fortsätter, så fortsätter också utdelningen av munskydd. Man kan komma och hämta munskydd varje vardag mellan klockan 9 och 11, säger Töyrylä.

Munskydd delas ut på följande ställen i Pargas stad:

  • Pargas Servicepunkt (Strandvägen 28, Pargas) måndag-fredag klockan 9-11.
  • Seniorum, rådgivningscentralen för seniorer (Strandvägen 30, Pargas) måndag-fredag klockan 9-11.
  • Nagu områdeskontor (Brinkasvägen 1) måndag-fredag klockan 9-11.
  • Houtskärs områdeskontor (Näsbyvägen 214) måndag-fredag klockan 9-11.
  • Iniö områdeskontor (Iniövägen 590) måndag-fredag klockan 9-11.
  • Korpo bibliotek (Verkanvägen 1): 21.8 klockan 10-12, 24.8 klockan 10-12, 25.8 klockan 17-19, 27.8 klockan 10-12 och 28.8 klockan 10-12 och från och med 31.8 vid Korpo områdeskontor (Handelsmansvägen 1) måndag-fredag klockan 9-11.

Läs också