Hoppa till huvudinnehåll

Karantän väntar Ilves och Honkas spelare om lagen åker utomlands för att spela sina euromatcher

Ilves-SJK
Ilves hör till lagen som drabbas om karantänreglerna inte uppluckras. Ilves-SJK Bild: Jani Aarnio / Yle Ilves Tammerfors (Fotboll),Seinäjoen Jalkapallokerho,Tammela stadion

Om Ilves och Honka åker utomlands för att spela sina euromatcher, kommer lagen enligt nuvarande direktiv att hamna i karantän. Det skulle å sin sida stöka till matchprogrammet i den inhemska fotbollsligan. Därför försöker Bollförbundet förhandla med myndigheterna om att avskaffa karantänkravet.

Kommande vecka borde Tammerforsklubben Ilves kvalspela till Europaligan mot Shamrock Rovers i Irland, medan Esbolaget Honka borde spela en motsvarande match mot Århus i Danmark.

Om lagen åker iväg så kommer de enligt de nuvarande direktiven att tvingas i karantän när de återvänder till Finland. Det skulle strula till matchschemat i fotbollsligan och göra livet jobbigare för de spelare och funktionärer som åker på arbetsresa.

Inter flyger å sin sida till Ungern för att möta Honved, men Åboklubben är i en lyckosammare situation eftersom Ungern inte omfattas av karantänkravet.

Risken för smittospridning minimerad

På grund av coronapandemin implementerar det europeiska fotbollsförbundet Uefa ett så kallat return to play-protoll som innebär en hel del ytterst strikta bestämmelser och regler för hur matchresorna och matcherna ska kunna genomföras på ett tryggt sätt.

En annan idé med protokollet är att det ska övertyga ländernas hälsomyndigheter om att smittorisken minimeras. Bland annat ska lagen vara helt isolerade under resan: de flyger i ett desinficerat privat flygplan, åker i en privat buss och har en egen våning på sitt hotell. Sin ansiktsmask får spelarna bara ta bort under matchen. Dessa är bara några av protokollets direktiv.

För Ungern gäller som sagt inte karantänkravet, men på grund av ett ökat antal smittor börjar karantänkravet gälla både Irland och Danmark på måndag.

Kuopioklubben KuPS spelade sin kvalmatch i Norge i onsdags, men då gällde inga karantänregler – också för Norges del tas de i bruk måndagen den 24 augusti.

Enligt generalsekreteraren för Finlands Bollförbund Marco Casagrande förhandlar Bollförbundet med Finlands hälsomyndigheter om att undvika karantänen.

Texten är baserad på Emma Hyyppäs artikel på Yle Urheilu.