Hoppa till huvudinnehåll

Antti Rinne: Jag känner inget vemod över att lämna ordförandeskapet

Socialdemokraternas avgående ordförande Antti Rinne intygar att han lämnar partiets ledarpost utan vemod. "Den person som blir min efterträdare kommer att fortsätta på den linje vi gemensamt har byggt upp, och hon kommer att göra det bra", sa Rinne när SDP samlades till partikongress på lördagen i Tammerfors.

Han uttalade sig för SDP:s språkrör Demokraatti inför partikongressen.

Sanna Marin väljs i morgon till SDP:s ordförande. Rinne fortsätter som första vice talman i riksdagen och som riksdagsledamot.

"Sysselsättningsmålen står fast"

I sitt egentliga avskedstal lyfte Rinne bland annat fram sysselsättningspolitiken.

- Tidtabellen för regeringens sysselsättningsåtgärder måste ses över. Nedgången som följde på coronakrisen måste tacklas med stimulans och inte med nedskärningar, konstaterade han.

- Det här betyder ändå inte att regeringens mål att höja sysselsättningsgraden till en god nordisk nivå skulle ha förändrats. De står kvar, sa Rinne.

Han betonade att de fel som gjordes under tidigare ekonomiska kriser inte bör upprepas.

- Vi måste ta på allvar de lärdomar vi fick av lågkonjunkturen och finanskrisen på 1990-talet. Med en politik som baserar sig på nedskärningar uppnår vi inte en socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbar tillväxt, sa Rinne.

"Lever en dag i sänder"

I intervjun för Demokraatti sa Rinne att han inte vet vad som händer efter den här valperioden.

- Jag lever en dag i sänder. Nu ror jag det här ordförandeskapet med heder i land, och sedan tar jag mig an mina uppdrag i riksdagen, som talman och ledamot.

Rinne tvingades lämna statsministerposten i december i fjol, och har hållit sig i bakgrunden sedan dess.