Hoppa till huvudinnehåll

Coronasmittad i Vasa jobbar inom hemvården – läkare: "Ingen risk för klienterna"

Händer och en kaffekopp.
Hemvårdens klienter har med all sannolikhet inte exponerats för någon smitta, säger ledande överläkare i Vasa stad. De anställda är noggranna med handhygien och har även burit munskydd i arbetet. Händer och en kaffekopp. äldreomsorg,hemvård

Bland de coronafall som konstaterats i Vasa den senaste veckan finns en anställd inom hemvården. Inom hemvårdens personal har många exponerats och de sitter i karantän, vilket har inneburit stora utmaningar för staden.

Heikki Kaukoranta, som är ledande överläkare och ansvarig för smittskyddet i staden, uppger för Yle Pohjanmaa att man har situationen under kontroll.

- För hemvårdens klienter ser jag inte minsta risk och de anhöriga behöver inte oroa sig. Personalen har använt munskydd i arbetet, säger Kaukoranta.

Samtidigt sticker han inte under stol med att man fått arbeta hårt för att organisera hemvården med många anställda som inte kan jobba.

Antalet exponerade är över 30 och de befinner sig nu i karantän.

- Personalen har hållit endel möten och även haft gemansamma lunchpauser där munskydd inte har varit i bruk. På det viset har exponeringen kunnat ske, säger Kaukoranta.

Texten är en översättning av artikeln Yksi Vaasan koronatapauksista töissä kotihoidossa – tartuntataudeista vastaava lääkäri: "Asiakkaille ei tästä ole kertynyt minkäänlaista riskiä" skriven av Merja Siirilä/Yle Pohjanmaa. Översättning av Moa Mattfolk/Yle Österbotten.