Hoppa till huvudinnehåll

Jordens förnybara naturresurser är nu slut för i år – överkonsumtionsdagen inträffar tre veckor senare än vanligt

En person skuffar en kundvagn framför ett stort sortiment av bland annat citrusfrukter.
Coronaviruset har fått oss att tillfälligt konsumera mindre. Bildsättningsbild. En person skuffar en kundvagn framför ett stort sortiment av bland annat citrusfrukter. Bild: Mostphotos/Michael Erhardsson dagligvaruhandel,affärer,livsmedelsbutik,affärer,kundvagnar,konsumtion,kundvagn

I dag, lördag, har vi förbrukat alla de förnybara naturresurserna som jordklotet kan producera. På nästan åtta månader förbrukar vi alltså de naturresurser som borde räcka i ett helt år.

Den goda nyheten är att överkonsumtionsdagen vanligtvis brukar inträffa tre veckor tidigare än i år.

Det här beror enligt Världsnaturfonden WWF på att speciellt koldioxidutsläppen och användningen av trä har minskat i och med coronaviruskrisen.

Finland egna överkonsumtionsdag inträffade redan i april.

Coronaviruset har minskat vårt ekologiska fotavtryck

När överkonsumtionsdagen inträffar räknas ut av nätverket Global Footprint på basis av statistik från FN.

Enligt uppgifterna kommer det ekologiska fotavtrycket att bli 9 procent mindre i år jämfört med i fjol. Enligt uträkningarna skulle vi ändå behöva 1,6 jordklot för att täcka vår konsumtion.

- Plötsliga kriser förminskar avtrycket tillfälligt, men vanligtvis återgår konsumtionen till det normala efter krisen. Vi behöver fortfarande minska på konsumtionen, säger Jussi Nikula, programchef på WWF i ett pressmeddelande.

Enligt Nikula bär företagen ett stort ansvar eftersom de inte alltid kan erbjuda så hållbara lösningar konsumenterna efterfrågar.

- Vi skulle behöva en stor strukturförändring. Viktigast skulle vara att avstå helt från användningen av fossila bränslen och att begränsa användningen av naturresurser.

WWF: Ekonomiska beslut måste vara hållbara

Coronaviruset erbjuder enligt Nikula en möjlighet till nystart.

För tillfället fattar länders ledare beslut gällande hur man ska lappa ekonomin efter coronakrisen.

- Varför återvända till en ohållbar situation? Alla beslut gällande ekonomin borde synas ur en hållbarhetssynvinkel innan de fattas, säger Nikula.

Artikeln uppdaterades 22.8 klockan 20.06. Tidigare stod det i texten "på nästan nio månader förbrukar vi alltså de naturresurser som borde räcka i ett helt år". Antalet månader korrigerades till åtta.