Hoppa till huvudinnehåll

Lördagens saldo: 35 nya fall av covid-19 – smittad reste med tåg från Helsingfors till Kolari

testning, corona
De flesta nya fallen har påträffats i Esbo testning, corona Bild: Lehtikuva coronavirus

35 nya fall av coronasmitta har konstaterats i Finland. Nu är antalet smittade uppe i 7 906, meddelar Institutet för hälsa och välfärd.

Flest fall har denna gång påträffats i Esbo - 17 stycken. I Helsingfors, som vanligtvis brukar ligga i täten, är de nya fallen 2.

Esbo har nu 951 bekräftade fall av covid-19. Helsingfors har totalt 2 906 fall.

Smittad resenär på lång tågresa

På lördag uppdagades också ett coronafall, som utsatt många tågresenärer för eventuell smitta.

Ett resesällskap från Asien anlände på fredagsmorgonen den 14 augusti till Finland, tillbringade hela dagen på Helsingfors-Vanda flygplats och fortsatte på kvällen med tåg till Kolari. Följande dag, den 15 augusti, hade en i sällskapet uppvisat symptom.

Sällskapet reste med IC 185 till Tammerfors på fredag kväll klockan 21.03, och fortsatte därifrån med Kolari-tåget 269 klockan 23.50. Sällskapet har också vistats i Kajanaland och Norra Österbotten.

– Det handlar om säsongsarbetare, varav en har konstaterats vara smittad av coronaviruset. Hen har kunnat smitta andra redan på fredagen den 14.8, säger infektionsöverläkare Markku Broas vid Lapplands sjukvårdsdistrikt.

Enligt Broas kan passageraren ha smittat andra under tågresan, då många suttit en längre tid nära varandra. Han uppmanar passagerare att vara uppmärksamma på eventuella symptom, om någon rest med de aktuella avgångarna.

Broas säger att spårandet av smittkedjor redan inletts. Hittills har man fått kontakt med sex personer och försatt dem alla i karantän.

– Några har redan kontaktats och prov har tagits av dem, men vi fortsätter med det och försöker hitta fler kontakter personerna har haft under veckans lopp, säger infektionsöverläkare Broas.

Artikeln uppdaterad 22.8.2020 19:50 med uppgiften om den smittade tågresenären.

Artikeln uppdaterad 22.8.2020 20:40 med uppgiften om Kajanaland och Norra Österbotten.

Källa: Yle Uutiset

Läs också