Hoppa till huvudinnehåll

President Niinistö om sitt samtal med Putin: "Han försäkrade att det inte fanns politiska hinder att flytta Navalnyj"

På fredag diskuterade president Sauli Niinistö med Rysslands president Vladimir Putin om bland annat oppositionsledaren Navalnyjs hälsotillstånd. Om samtalet var en bidragande orsak till Rysslands beslut om att Navalnyj kunde flygas till Tyskland ville Niinistö inte ta ställning till.

Niinistö talade med Tysklands förbundskansler Angela Merkel innan han samtalade med president Putin. Enligt Niinistö var han och Merkel överens om att oppositionsledaren Aleksej Navalnyj borde flyttas till Tyskland.

Navalnyj ligger i koma och misstänks ha förgiftats i samband med en resa.

- Jag frågade Putin om de inte kunde skicka Navalnyj till Tyskland för att få vård. Putin sa då att det inte finns några politiska hinder, men att Navalnyj eventuellt måste stanna i Ryssland eftersom en flytt kunde vara hälsovådlig, säger Niinistö till Svenska Yle.

Om samtalet var en bidragande orsak till Rysslands klartecken om att flytta Navalnyj ville Niinistö inte spekulera i.

Niinistö hoppas på att världen väntar på de tyska läkarnas hälsobedömning innan man tar till åtgärder.

- Efter en bedömning är vi lite klokare och kan tänka närmare på vad den här händelsen betyder för Ryssland och oppositionen i landet. Nu är det för tidigt, säger Niinistö.

Niinistö hoppas på fredliga demonstrationer i Belarus

Presidenterna diskuterade också det spända läget i Belarus samt hur situationen kunde lösas. Hur landets makthavare väljer att behandla demonstranterna avgör mycket, säger Niinistö.

- Jag tyckte mycket om de demonstrationer som en kvinnogrupp i Belarus ordnade. De bad om att bli rätt behandlade, vilket jag tror att fick många att reflektera över hur man demonstrerar. Fredliga demonstrationer är enligt mig det effektivaste sättet att visa sin åsikt.

Niinistö tror att demonstrationerna kommer leda till en förändring i Belarus.

Niinistö, som är en stor vän av ishockey, passade också på att kommentera diskussionen om huruvida ishockey-VM borde flyttas från Minsk.

- Jag tycker man borde vänta en stund innan man bestämmer någonting gällande turneringen. Tänk om landet hittar en bra lösning på problemen? Då skulle det vara bra att VM ordnas i Minsk, för att visa att vi andra stöder landets linje.

Estlands och Litauens makthavare diskuterar som bäst sanktioner mot Belarus i och med våldsamheterna och presidentvalet. Finland kommer enligt Niinistö inte att vidta sådana åtgärder.

Du kan se intervjun med Sauli Niinistö ovan genom att trycka på play-knappen på huvudbilden.

Läs också