Hoppa till huvudinnehåll

STT: Munskydd som inte fyller säkerhetskraven vanliga på marknaden

Ett munskydd på marken.
Det vanligaste felet är att testrapporten saknas eller att skydden inte har skyddsklassats. Då kan inte konsumenten veta om maskerna alls har säkerhetstestats, säger inspektör Antero Nissinen på regionförvaltningsverket. Bildsättningsbild. Ett munskydd på marken. Bild: DPA / Lehtikuva Munskydd,ansiktsskydd

Det finns fortfarande en hel del munskydd på marknaden som inte uppfyller säkerhetsbestämmelserna, säger man på regionförvaltningsverket till nyhetsbyrån STT. I vissa fall har tillverkaren uppgett en för hög säkerhetsklass för skyddet.

- Vi hittar förvånansvärt ofta munskydd som inte fyller kriterierna på den finska marknaden. Det vanligaste felet är att testrapporten saknas eller att skydden inte har skyddsklassats. Då kan inte konsumenten veta om maskerna alls har säkerhetstestats, säger inspektör Antero Nissinen på regionförvaltningsverket.

Regionförvaltningsverket kan ge felaktiga produkter ett tillfälligt försäljningsförbud medan Social- och hälsovårdsministeriet bestämmer om ett permanent förbud.

Vanligt att försäljaren ljuger om säkerheten

Försäljningsförbud tilldelas enligt Nissinen vanligtvis munskydd från Kina som kinesiska myndigheter gett en KN95-märkning. Sådana skydd får inte säljas i Finland.

En annan vanlig orsak till att en produkt dras bort från marknaden är att försäljaren påstår att masken skyddar mer än vad den egentligen gör.

- Försäljaren får inte påstå att handsydda tygmasker skyddar bäraren från coronaviruset, det stämmer inte. Vi hittar också ofta skydd som CE-märkts fast de inte testats, säger Nissinen.

En CE-märkning innebär att munskyddet uppfyller EU:s hälso- och säkerhetskrav.

Också Säkerhets- och kemikalieverket Tukes har lagt märke till samma problem.

- Under pandemin har vi fått runt 60 anmälningar gällande olika sorters munskydd. Största delen av anmälningarna handlar om oklarheter gällande hur säkert ett skydd är.

Försäljarna får fritt prissätta sina munskydd

Konkurrens- och konsumentverket KKV har i sin tur fått motta besvär gällande prissättningen och returmöjligheterna av skyddsmaskerna.

- När regeringen började rekommendera munskydd fick vi in en del klagomål om att priserna steg. Försäljarna har ändå rätt att prissätta hur de vill, förklarar Raija Marttala, ledande sakkunnig på KKV.

Också returpolicyn har skapat frågor. Enligt Marttala har försäljarna rätt att vägra att ta tillbaka ett sålt munskydd eftersom det rör sig om en hygienprodukt.

- Om konsumenten har öppnat paketet går munskyddet inte längre att returnera.