Hoppa till huvudinnehåll

Veckoslutsläsning: Så här är det att arbeta som ordningsvakt i Finland – och 4 andra läsvärda artiklar

En man iklädd en jacka som det står "security" på. I bakgrunden syns träd med gröna löv.
Renato Mangs säger att han trivs med att hålla ordning och reda. En man iklädd en jacka som det står "security" på. I bakgrunden syns träd med gröna löv. Bild: YLE/Ann-Catrin Granroth ordningsvakt,Renato Mangs

God lördagskväll! Här kommer lite helgläsning.

Nästan alla i Joe Bidens hemknutar verkar ha en historia om presidentkanditaten

Delaware är en av USA:s minsta delstater och är känd närmast för sina låga företagsskatter. Men också för sin långvariga senator och tidigare vicepresident, 77-årige Joe Biden.

Nu har Biden en chans att kröna sin karriär genom att bli USA:s nästa president.

När Svenska Yle besöker hemstaden Wilmington verkar nästan alla ha en åsikt, eller en berättelse om Joe Biden.

Biden tar på sina solglasögon vid en tillställning på Harvard.
Den varmhjärtade mentorn, vicepresidenten som beställde ostbiff och badvakten som konfronterade “Cornpop” är några några av berättelserna invånarna i Delaware har om Joe Biden. Biden tar på sina solglasögon vid en tillställning på Harvard. Bild: EPA-EFE Joe Biden,solglasögon

Resultatet av ditt coronatest beror på när du tar det

Riktigheten av coronatestets resultat påverkas av tidpunkten för testet samt ifall provtagning och laboratoriearbete utförts rätt.

Yle frågade HUS infektionsöverläkare Asko Järvinen vad klienter och hälsovårdspersonal måste tänka på för att coronatestet ska lyckas så bra som möjligt.

Koronavirustestin ottaminen Sao Paulossa Brasiliassa.
Coronaprovtagning Koronavirustestin ottaminen Sao Paulossa Brasiliassa. Bild: EPA / Sebastiao Moreira Covid-19-provtagning

IQfoil ger bokstavligen ett lyft åt vindsurfningen

Jakob Eklund och Filip Store satsar mot Paris 2024 i den kommande OS-klassen.

Vindsurfningen har gått in i en ny era. Det senaste skriket är foilande brädor som ser ut att sväva en meter ovanför vattenytan. Det här är seglingsportens motsvarighet till formel 1, säger brädseglaren Jakob Eklund.

IQfoil-brädets fena.
IQfoil kommer att ersätta RS:X-klassen i sommarspelen från och med OS i Paris 2024. IQfoil-brädets fena. Bild: Esa Fills / Yle brädsegling

Internationella olympiska kommittén har också fått upp ögonen för nymodigheten. IQfoil kommer att ersätta RS:X-klassen i sommarspelen från och med OS i Paris 2024.

Renato Mangs: "Som ordningsvakt blir du hotad till livet varje helg"

I serien Dörrvakterna berättar Edvin om hur han misshandlas bara för att ha gjort sitt jobb. Hans kollega Adrian möter drogpåverkade personer på krogen varje kväll. Hur ser jobbet som ordningsvakt ut i Finland? Vi frågar Renato Mangs.

Renato Mangs är delägare i ett vaktbolag i Vasa. Han har jobbat som ordningsvakt sedan 2007 och trivs med sitt jobb.

Vartija
Det är stor skillnad från att jobba som ordningsvakt ensam eller tillsammans med endast en annan person. Då gäller att bedöma situationen noga, så du inte framkallar något du inte har kontroll över. Vartija Bild: Henrietta Hassinen / Yle väktare,trygghet

– Nu är jag inte så mycket ute på fältet längre, men jag gillar att ha närkontakt med människor och hjälpa vid behov, säger han.

Renato berättar att det tyvärr är många som använder för mycket alkohol och droger och därför kanske fattar fel beslut. Som nykter ser han situationen på ett helt annat sätt och kan därför vara till hjälp.

Ny rapport krossar myten om Finland som jämlik nordisk välfärdsstat

En ny rapport av den socialdemokratiska Kalevi Sorsa-stiftelsen krossar myten om att Finland skulle vara en jämlik nordisk välfärdsstat.

Det är kanske första gången det här sägs svart på vitt, säger docenten i socialpolitik Johannes Kananen.

Utslagen man på gata i Helsingfors
Under de senaste åren har klyftan vuxit igen, och inkomsterna ökat särskilt i de högsta inkomstklasserna. Utslagen man på gata i Helsingfors Bild: Mikael Crawford/Yle Marginalisering,arbetslöshet,fattigdom,bostadslöshet

Enligt rapporten Eriarvoisuuden tila Suomessa 2020 (fritt översatt Ojämlikheten i Finland 2020) har inkomstskillnaderna i Finland ökat först mellan 1990 och 2007, varefter de efter en liten svacka stabiliserades på en ny högre nivå.

– Rapporten är på ett sätt banbrytande i att den sätter ord på utvecklingen som vi har sett under de senaste årtiondena. I den offentliga diskussionen har det ofta hetat att skillnaderna mellan de rika och fattiga inte är så stora i Finland och att vi ju är en nordisk välfärdsstat som omfördelar resurserna. Men den här rapporten krossar lite den här självuppfattningen, säger Kananen till Svenska Yle.

Läs också