Hoppa till huvudinnehåll

Veckoslutsläsning: Var tionde finländare på jobb är alkoholmissbrukare – och fyra andra läsvärda artiklar

Alkoholituotteita Alkon hyllyllä.
På KRAN rf tror man att det skett en ökning i alkoholmissbruket i år. Alkoholituotteita Alkon hyllyllä. Bild: Henrietta Hassinen / Yle Alko,alkoholdrycker,alkohol (njutningsmedel),Alkohol,alkoholkonsumtion,alkohollag,alkoholfria drycker,alkoholkultur,alkoholanvändning,brännvin,Vodka

God söndagskväll! Här kommer lite läsvärda artiklar från veckan som gått.

Anes och hundratals andra flyktingar hittade sin plats i den kristna kyrkan

År 2017 sökte sig tusentals muslimer till kristna församlingar runtom i landet och ville lära sig mer om kristendomen. Skriftskolor ordnades för vuxna män som flytt från Irak och Afghanistan.

Många konverterade och sökte sedan asyl på nytt – något som väckte skepsis i samhället. I dag, tre år senare, är ändå många aktiva i den finländska kyrkan och Migrationsverket har mjuknat i sin linje.

Anes Abduljabbar lukee arabiankielistä raamattua.
Anes Abduljabbar är numera aktiv medlem i den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. Anes Abduljabbar lukee arabiankielistä raamattua. Bild: Rinna Härkönen / Yle församlingsarbete,Invandring till Finland,Perkkaa Chapel

Backman: Jag skäms för våra hockeyhjältar – det är dags att kräva mer

Juhani Tamminen talar varmt om "Bror Lukasjenko", Esa Tikkanen myser åt minnen i Minsk och Jokerits organisation blundar för det uppenbara. Vad kan vi göra åt den diktatorvänliga diskursen? undrar Sebastian Backman i sin kolumn.

Borde VM spelas i Minsk nästa år – och hur ska Jokerit tänka angående sina KHL-matcher i Belarus?

Nicklas Jensen och Petri Kontiola firar mål bredvid en domare.
Jokerits tränare Lauri Marjamäki säger att han inte tycker det lönar sig att blanda in idrotten i politiken. Nicklas Jensen och Petri Kontiola firar mål bredvid en domare. Bild: Emil Hansson / All Over Press Jokerit

Var tionde finländare på jobb är alkoholmissbrukare

I Finland räknar man med att cirka tio procent av de som arbetar har ett alkoholmissbruk. Det här innebär stora säkerhetsrisker och många sjukskrivningar.

På KRAN rf tror man att siffran är högre än så, och att det dessutom skett en ökning i år. Dessa slutsatser drar man av Alkos ökade försäljning och av att de som ringer stödtelefonen ökat markant, uppger Mette Strauss som är verksamhetsledare på KRAN rf.

Finland förlorar årligen cirka två miljoner arbetsdagar i form av sjukskrivningar på grund av alkoholmissbruk, uppger JHL, Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena.

Man sitter på bänk med tom vinflaska.
Det dör årligen kring tvåtusen finländare i arbetsför ålder till följd av alkoholrelaterade skador. Man sitter på bänk med tom vinflaska. Alkohol,alkoholism,missbruk

Allt fler offer för människohandel söker hjälp – under coronatiden är många rädda för att mista både jobb och uppehållstillstånd

I coronatider har Brottsofferjouren svårare att nå ut till nya offer för människohandel. Hjälpen är ändå viktig just nu då många har blivit av med arbetet. Att ändra ett heltidsjobb till ett nollkontrakt kan innebära att personen inte får stanna i Finland.

Coronavåren var besvärlig för människor som utsätts för människohandel eller lever i omständigheter som motsvarar människohandel.

De som söker hjälp behöver ofta få träffa Brottsofferjourens personal ansikte mot ansikte. Det säger Pia Marttila, koordinerande specialsakkunnig inom enheten för stödinsatser för människohandelsoffer vid Brottsofferjouren.

Brottsofferjouren valde att erbjuda fysiska träffar med säkerhetsavstånd och ansiktsskydd.

Lavastettu ihmiskaupan uhri eli seksityöläinen hotellihuoneessa, Helsinki, 24.7.2020.
Telefon- eller videosamtal kan vara svåra eller omöjliga att förverkliga. Under våren, då det på grund av coronaepidemin inte var möjligt att träffas fysiskt, blev det här ett problem. Lavastettu ihmiskaupan uhri eli seksityöläinen hotellihuoneessa, Helsinki, 24.7.2020. Bild: Jari Kovalainen / Yle människohandel,Human trafficking in Finland,prostitution,prostitution in Finland,misshandel,sexuellt utnyttjande,sexuella övergrepp,familjevåld,våld,Våld mot kvinnor,våld i närrelationen,psykiskt våld,tvångsarbete,tvingande,människosmuggling,brottslighet,brott,organiserad brottslighet,sexarbetare,ensamhet,ångest,depression

Ett "trafikljussystem" ska hjälpa dig förstå coronarisken i olika länder

Nya resebegränsningar träder i kraft för flera länder den 24 augusti. Parallellt med det här håller Institutet för hälsa och välfärd också på att ta fram ett riktgivande "trafikljussystem" där länder ska klassificeras som gröna, gula eller röda.

Det ska hjälpa resenärer att förstå vilka restriktioner som kan vänta dem när de anländer till Finland, beroende på från vilket land eller område de reser ifrån.

Läs också