Hoppa till huvudinnehåll

"Han som hoppade längst i tävlingen vann inte" – idrottarna kritiska till Diamond League-testet, arrangörerna vill ha mer dramatik för tv-tittarna

Rushwal Samaai i Diamond League.
Ruswahl Samaai vann i Stockholm. Rushwal Samaai i Diamond League. Bild: AFP / Lehtikuva Rushwal Samaai

Snacket efter Diamond League-galan i Stockholm handlade framför allt om testet i längdhoppsgropen. Idrottarna sågar internationella friidrottsförbundets försök.

Svensken Thobias Montler hoppade längst i herrarnas längdtävling i Diamond League-galan på hemmaplan. Montler fick upp 813 två gånger om – men vann inte tävlingen.

De tre bästa hopparna efter fem försök fick hoppa i den sista omgången. Sydafrikanen Ruswahl Samaai hoppade längst då (809) och kammade hem den största prispotten.

– Jag vet inte om jag vill fira segern, han som hoppade längst i tävlingen vann inte, sa Samaai efter tävlingen enligt bland annat NRK.

Samaai fick 4 500 dollar (drygt 3 700 euro) för segern. Montler fick nöja sig med ungefär 2 500 euro och trean Kristian Pulli fick med sig knappt 1 700 euro hem till Finland.

– Vi kan inte göra något åt det. När det internationella friidrottsförbundet bestämmer något så kan vi utövare och fansen försöka påverka dem, men vi kan aldrig få dem att byta åsikt. Jag hoppas att de frågar oss om förbättringar i upplägget, säger Samaai.

"Måste bli mer spännande"

The Athletics Association – de aktivas organ – har kritiserat det nya formatet som testades i Stockholm.

– Jag vågade inte gå fullt ut i sista hoppet. Jag visste att om jag trampade över så var det kört. Därför känner jag att vi inte kan köra på det systemet. Vill publiken se riktigt långa hopp eller ettan, tvåan trean göra upp? Jag vet vad jag tycker. Jag vill se långa hopp, sa Montler enligt Sportbladet.

Pulli noterade ett övertramp i sista omgången, men han var mer positiv till formatet än de två andra som var med i finalomgången.

– Det gav adrenalin när man hoppade om segern, säger han på friidrottsförbundets webbplats.

Diamond Leagues bas Petr Stastny har försvarat systemet med att dramatiken i teknikgrenarna bibehålls hela vägen. Han får medhåll av den svenska galans tävlingsdirektör Jan Kowalski.

– Det måste blir mer spännande för tv-tittarna i framtiden. Som det är nu vet vi inte när vinnarhoppet kommer, många gånger ser vi inte vinnarhoppet live för då pågår något annat. Som tv-tittare tror jag det är viktigt att få chansen att vara med live i det som avgör tävlingen, säger Kowalski till SVT.

– Om det här inte är rätt form kanske man hittar något annat format så småningom. Men jag tror att det är viktigt att våga testa nya format så att vi kan komma till ett slutgiltigt förslag som är bra för alla parter.