Hoppa till huvudinnehåll

Inga coronapatienter på sjukhus just nu trots att coronafallen ökar i Österbotten - chefsöverläkare: "Nu är det främst unga som smittas"

En kvinna som bär ansiktsskydd.
Arkivbild. I Österbotten verkar det vara unga vuxna som nu drabbas av covid-19 och de får sällan allvarliga symptom, enligt läkare. En kvinna som bär ansiktsskydd. Bild: Hilma Toivonen / Yle andningsskydd,ansiktsskydd,coronavirus,coronavirusutbrottet i Finland 2020,Munskydd

Coronafallen har den senaste tiden ökat i Vasa sjukvårdsdistrikt. Men inga patienter har tagits in för vård på sjukhus. Enligt chefsöverläkaren Peter Nieminen är åldern en förklarande faktor.

Under den senaste veckan har åtta nya fall av coronasmitta konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt. Men i motsats till situationen på våren är de flesta drabbade unga vuxna. På våren drabbades främst personer i medelåldern i Österbotten.

- Situationen nu är den att smittorna har koncentrerats till unga. Det är bättre i det hänseendet att unga får sällan några allvarliga symptom, konstaterar chefsöverläkare Peter Nieminen på Vasa centralsjukhus.

Nieminen är ändå orolig för att viruset igen sprids till äldre personer, som oftast drabbas hårdare av coronaviruset.

- Om vi inte får det här under kontroll så finns det en risk att när hösten kommer så sprids smittan till övrig befolkning. Då kommer vi säkert att ha patienter som behöver sjukhusvård.

Artikeln är en översatt version av Päivi Rautanens artikel för finska Yle.

Läs också