Hoppa till huvudinnehåll

Kranvattnet i Keskuskoulu i Borgå får drickas igen - vattnet som orsakade kräkningar hade troligen stått väldigt länge

Gulaktig skolbyggnad i sten med texten Keskuskoulu.
Två elever kräktes efter att ha druckit kranvatten i ett omklädningsrum. Gulaktig skolbyggnad i sten med texten Keskuskoulu. Bild: Yle / Hedvig Sandell skolor,Borgå,Keskuskoulu,porvoon keskuskoulu

Förbudet att använda vatten i Keskuskoulu i Borgå har upphävts och kranvattnet kan åter användas. Vattnet stängdes av i fredags efter att två elever kräkts efter att ha druckit av skolans kranvatten.

Keskuskoulu underrättade miljöhälsovården i Borgå på fredag 23.8 att två personer i Keskuskoulu hade kräkts efter att ha druckit kranvatten.

Båda hade druckit vatten från kranen i gymnastiksalens omklädningsrum innan de fick symptom. Vattnet hade också smakat och luktat illa.

Skolan informerade om saken omedelbart i skolan och via Wilma till elevernas vårdnadshavare att kranvattnet inte ska drickas förrän saken har utretts.

Händelsen har nu utretts av miljöhälsovården i Borgå.

- Sist och slutligen var det bara två personer som hade kastat upp efter att ha druckit vattnet i Keskuskoulu. Flera personer har nog sagt att vattnet har smakat illa, säger hälsoskyddsplanerare Maarit Lönnroth.

Ett omklädningsrum som är i ganska dåligt skick. Väggarna är citrongula och det finns träbänkar på sidorna.
Vattnet kan ha stått länge i rören i sådana lokaliteter som inte använts på väldigt länge, till exempel omklädningsrum. Arkivbild. Ett omklädningsrum som är i ganska dåligt skick. Väggarna är citrongula och det finns träbänkar på sidorna. Bild: Yle/Minna Almark bollhall,idrottshallar,omklädningsrum,Västnyland

Eleverna hade tagit vattnet från gymnastiksalens omklädningsrum. Gymnastiksalen och omklädningsrummen har inte använts sedan mars.

- Det kan hända att vattnet har stått ganska länge i fastigheterna efter sommaren och coronavåren. Kranarna har kanske inte använts och vattnet har varit av sämre kvalitet, säger Lönnroth.

Kranvattnet har under måndagen fått rinna från vattenkranar som använts mindre än normalt och kan nu användas igen.

Miljöhälsovården uppmanar därför att man i fastigheter som inte varit i användning på ett tag låter vattnet rinna tills det är kallt.

Orenheter i fastigheternas rör kan lösa sig i vattnet. Det är därför viktigt att använda kallt vatten som dricksvatten.

Inga bakterier i vattnet

Miljöhälsovården har inte blivit kontaktad av andra skolor på grund av samma anledning. Hälsovården har inte heller blivit kontaktad mer än vanligt på grund av magsymptom.

Miljöhälsovården hämtade på fredag vattenprov i närheten av Keskuskoulus kök och i gymnastiksalens omklädningsrum. Som jämförelseprov hämtades ett vattenprov i grannfastigheten Linnajoen koulu.

Människa fyller vattenglas under kranen
Låt vattnet rinna tills det blir kallt för att förebygga orenheter. Människa fyller vattenglas under kranen Bild: Mostphotos vatten,vattenledningsnät,hushållsvatten,vattenledningar,rör,kranvatten,dricksvatten,Vattenkran,vattenkvalitet

Man undersökte mikrobiologiska variabler som enligt resultaten var rena.

Det finns med andra ord inga tecken på att symptomen skulle ha orsakats av bakterier.

Av vattenproven undersöktes också andra variabler, till exempel metaller, men dessa resultat blir färdiga senare.

Högre halter av mangan och järn i reservvattnet

Borgå vatten har tidigare under måndagen bekräftat att det fortfarande kan förekomma smakfel i Borgbackens reservvatten.

Vattnet innehåller högre halter av mangan och järn än normalt men är fullt drickbart.

Vattenverk i höstlandskap.
Vattnet till östra delar av Borgå leds nu från Borgbackens reservvattentag. Vattenverk i höstlandskap. Bild: Yle/Mikael Kokkola dricksvatten,Borgå,borgbackens vattenverk

För mangan finns inte hälsorelaterade kvalitetsgränser, men orsakar en avvikande färg och smak i vattnet som ofta upplevs som järn- eller metallsmak.

Det kan dessutom bildas en hinna på vattnet om man låter det stå till exempel i en kanna. Vattnet är ändå fullt drickbart och alla vattenprov tagna under veckan har varit rena.

Vattnet från Borgbacken leds i huvudsak till områdena öster om ån och till Näse och Hornhattula.

Övriga områden får sitt vatten som normalt från Saxby, Norike eller Sannäs. Huvudledningen från Sannäs uppskattas tas i bruk igen mot slutet av veckan. Då avslutas pumpningen från Borgbacken genast.

Läs också