Hoppa till huvudinnehåll

Podden Föräldrasnack frågar dig - hur mycket kostar det att vara förälder?

Ett barn lägger in mynt i en Mumin-formad spargris.
Hur stor andel av lönen går till barnens utgifter? Vi vill kartlägga hur mycket föräldraskap kostar i Svenskfinland. Ett barn lägger in mynt i en Mumin-formad spargris. Bild: Yle/Carola Nordberg och Rebecka Hägert-Backkull föräldraskap,ekonomi,Pengar,Föräldrasnack med Carro och Rebecka

Berätta hur mycket pengar du lägger på barnen.


Veckans avsnitt av podden handlar också om ekonomi - men istället för utgifter så funderar Carro och Rebecka på att spara eller inte spara för barnens framtid.

En barnvagn, spjälsäng, babylarm, nappar, bodyn, handdukar, leksaker. Listan är lång på saker som du kan lägga pengar på som förälder.

Speciellt om du besöker en barnaffär som förstagångsförälder kan du få en lång lista av försäljaren på “saker som du absolut behöver”.

Frågan är hur mycket pengar du väljer eller har möjlighet att använda.

Kanske du fyndar leksaker på loppis och köper en begagnad barnvagn?

Ett barn håller mynt i båda händerna bredvid en glasburk full av mynt.
Är du den som minimerar utgifterna eller vill du satsa på nya saker åt ditt/dina barn? Hur stora summor blir det i månaden? Ett barn håller mynt i båda händerna bredvid en glasburk full av mynt. Bild: Yle/Carola Nordberg och Rebecka Hägert-Backkull Pengar,ekonomi,föräldraskap,Spara,Föräldrasnack med Carro och Rebecka

Vi vill veta hur du gör

Podden Föräldrasnack är intresserad av hur mycket pengar du lägger på föräldraskapet i månaden.

Tillsammans med dig vill vi kartlägga hur mycket ett föräldraskap kostar - och hur mycket vi i Svenskfinland spenderar på mat, kläder och tillbehör för våra barn.

Hur stor andel av lönen går till fortlöpande utgifter som berör barnet/barnen?

Är du den som minimerar utgifterna eller har du möjlighet att strunta i prislappen? Kanske du vill satsa på stiliga och moderiktiga kläder åt barnen, eller låter du kläder gå i arv?

Hur mycket pengar går till barnen varje månad? Hur stor andel av lönen går till barnens "utgifter"? Dela gärna med dig tankar och erfarenheter, oavsett du just nu handlar för ditt första barn eller du har äldre barn.

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP