Hoppa till huvudinnehåll

President Donald Trump har press på sig vid republikanernas partikonvent - topprådgivaren Conway avgår

Donald Trump talar i Virginia 21 augusti 2020.
Pressad. President Donald Trump besökte Arlington i Virginia förra veckan och talade för medlemmar i en konservativ tankesmedja. Donald Trump talar i Virginia 21 augusti 2020. Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump

Temperaturen i den amerikanska presidentvalsrörelsen ökar. Förra veckan avrundades demokraternas virtuella partikonvent med Joe Bidens acceptanstal. Den här veckan står republikanerna i turen.

Vi kan vänta oss en annorlunda show jämfört med demokraternas tillställning både till form och innehåll, men det finns ingen tvekan om vem som kommer att inneha huvudrollen: president Donald Trump.

Trump bryter mot konventtraditioner: talar varje kväll

Förutom presidenten själv kommer hans närmaste familj att ha en framträdande roll under veckans partikonvent.

Hoppa över Twitterpostning

Bland topptalare finns fem medlemmar med efternamnet Trump: barnen Donald Trump Jr, Eric Trump, Ivanka Trump och Tiffany Trump samt presidentens maka Melania Trump.

Bland andra huvudtalare ingår vicepresidenten Mike Pence, tidigare FN-ambassadören Nikki Haley, representanthusets minoritetsledare Kevin McCarthy och senatorerna Joni Ernst och Tim Scott.

På listan finns också kongressledamöter, internetpersonligheter och en handfull övriga Trumpsupportrar.

Tonåringen Nicholas Sandmann, som fick fick stor medieuppmärksamhet efter en konfrontation på en marsch för abortmotståndare i början av fjolåret kommer att tala på konventet liksom ett par från S:t Louis som hotade demonstranter med vapen tidigare under sommaren.

Skolelev under abortdemonstration.
Tonåringen Nicholas Sandmann var iklädd en röd Trump-keps under en uppmärksammad marsch för abortmoståndare ifjol. Han ingår bland talarna i veckans republikanska partikonvent.1 Skolelev under abortdemonstration. Nicholas Sandmann

President Trump ska enligt förhandsuppgifter tala under samtliga fyra kvällar, vilket är ovanligt i konventsammanhang.

Acceptanstalet levererar Trump på torsdag från Vita huset.

Kritiker menar att det strider mot lagen, som förbjuder politiska kampanjaktiviteter inom federala fastigheter.

Traditionellt har presidenter undvikit att utnyttja federala fastigheter för explicit politiska ändamål och ingen tidigare president har hållit ett partikonventtal från Vita huset.

Republikanska partidelegater reser till Charlotte - programmet består av virtuella inslag och live-uppträdanden

Ovissheten har präglat förberedelserna för republikanernas partikonvent.

Preliminärt skulle evenemanget ordnas i Charlotte i North Carolina, men president Trump beslöt att flytta största delen av programmet till Jacksonville i Florida efter att ha hamnat i gräl med North Carolinas guvernör över coronarestriktioner.

I slutet av juli meddelade Trump att aktiviteterna i Jacksonville inhiberas efter att coronaläget förvärrats avsevärt i Florida.

För jämförelsens skull var demokraternas partiapparat inställd på att bygga upp ett partikonvent anpassat för coronaomständigheter redan från och med mars.

Det har inneburit att republikanerna endast haft några veckor på sig att förbereda sitt konvent. Samtidigt har partiet haft förmånen att kunna följa med hur demokraterna lyckades genomföra sitt partikonvent innan det egna evenemanget kör igång.

Vissa partiledare och delegater kommer att närvara i Charlotte under veckan medan andra tal och hälsningar spelas in på förhand och sänds virtuellt.

Strikta restriktioner kommer att gälla under veckan enligt arrangörerna i Charlotte och deltagarna kommer att få en välkomstpaket med ansiktsskydd och desinfektionsprodukter.

Hoppa över Twitterpostning

All press på president Trump som vill ha ett “upplyftande” partikonvent

Trump går in i konventet med pressen på sig. Bara runt en tredjedel av amerikanerna har förtroende för presidentens hantering av coronapandemin, som redan kostat över 175 000 amerikaner livet.

Nyhetsläget har inte heller gynnat Trump, då ytterligare en tidigare medarbetare, ex-rådgivaren Steve Bannon, greps förra veckan misstänkt för bedrägeri och penningtvätt.

Partikonventet representerar en av Trumps bästa - och kanske sista - chanser att rubba dynamiken i valkampanjen där han alltjämt halkar efter rivalen Joe Biden.

Bidens gallupledning ligger i snitt på mellan sju och nio procentenheter nationellt och han har övertaget också de flesta viktiga vågmästardelstater där valet högst antagligt avgörs.

Republikanernas tema för partikonventet är “att hedra den stora amerikanska berättelsen.”

Enligt nättidningen Politico har Trump också efterlyst ett “mer upplyftande” partikonvent jämfört med demokraternas “dystra konvent” förra veckan.

Topprådgivaren Kellyanne Conway lämnar Vita huset i slutet av månaden

Sent på söndag amerikansk tid meddelade president Trumps topprådgivare Kellyanne Conway att hon lämnar Vita huset i slutet av månaden.

I ett avskedsbrev på söndag kväll hänvisar Conway till familjeskäl och skriver att hon vill tillbringa mer tid med sina fyra barn.

Kellyanne Conway
Rådgivaren Kellyanne Conway lämnar Vita huset. Kellyanne Conway Bild: EPA / Kevin Dietsch Kellyanne Conway

Hennes man, George Conway, har profilerat sig som en av Trumps mest synliga kritiker. Han är en initiativtagarna till The Lincoln Project, en av flera Trumpkritiska grupperingar, som bland annat producerat ett antal kampanjvideor med grov kritik mot presidenten.

George Conway meddelade på söndag att han kommer att lämna The Lincoln Project för en obestämd tid.

Kellyanne Conway kommer trots allt att tala vid republikanernas partikonvent.

Källor: NPR, Washington Post, New York Times, AP, Politico, Five Thirty Eight, RealClearPolitics

Läs också