Hoppa till huvudinnehåll

Social- och hälsovårdsministeriet beklagar miss gällande skärpta coronarestriktioner: "En nolla hade fallit bort"

Publik på Sideways -festivalen 2019
Så här kunde det se ut år 2019. Bild från Sideways-festivalen i juni 2019. Publik på Sideways -festivalen 2019 Bild: Nelli Kenttä / YleX evenemang för allmänheten,Sideways (Festival),Helsingfors

Det blir inte skärpta restriktioner i sammankomster och evenemang. Tidigare i dag rapporterade regionförvaltningsverket att offentliga tillställningar och allmänna sammankomster för över 50 personer i september skulle få ordnas endast om säkerheten kan tryggas.

Hoppa över Twitterpostning

Enligt Social- och hälsovårdsministeriet gäller begränsningen på 500 personer fortsättningsvis för evenemang. Enligt ministeriet hade en nolla fallit bort.

Ministeriets kommunikationschef Vivikka Richt säger till Yle Uutiset att felet var ett mänskligt misstag.

– Det här var ett mänskligt skrivfel och vi beklagar felet, säger hon.

Nu har ministeriet skickat korrigerade riktlinjer till regionförvaltningsverken och budet är att de restriktioner om evenemang som gäller nu i augusti också ska gälla i fortsättningen.

Det betyder att begränsningen på 500 personer gäller och att evenemang för mer än 500 personer kan ordnas om det är möjligt att följa Institutet för hälsa och välfärds instruktioner om hur man ska ordna trygga evenemang.

Hoppa över Twitterpostning

Regionförvaltningsverket säger nu att man kommer att informera om restriktioner och vad som kommer att gälla i september så fort som möjligt.

"Skillnaden inte stor"

Verket skriver på Twitter att skillnaden mellan dagens beslut och felet som SHM informerade om i sak ändå inte är stor.

– Det är frågan om rekommendationernas juridiska karaktär – alltså om man förutsätter eller rekommenderar att anvisningarna för att förebygga coronaviruset följs om antalet deltagare i publika evenemang eller allmänna sammankomster är 51–500 personer, skriver regionförvaltningsverket på Twitter.

Hoppa över Twitterpostning

Artikeln uppdaterades klockan 17.28 med ytterligare en tweet av regionförvaltningsverket och ett citat av ministeriets kommunikationschef. Artikeln uppdaterades ytterligare med mer information från ministeriet klockan 17.50.

Fotnot: Denna artikel ersätter den ursprungliga artikeln med felaktig information.

Läs också