Hoppa till huvudinnehåll

USA godkänner användningen av blodplasma för att behandla coronaviruspatienter

Blodprovsrör i rad.
Det är fortfarande oklart hur effektivt blodplasmabehandling är. Blodprovsrör i rad. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press biologi,blodet,medicin,analys,hematologi,blodprovstagning,blod

I USA har läkemedelsverket FDA nödgodkänt användningen av blodplasma för att behandla coronaviruspatienter. President Donald Trump kallar beslutet historiskt.

Behandlingen innebär att coronaviruspatienter får blodplasma från personer som redan har tillfrisknat från covid-19.

Plasmat innehåller antikroppar som kan påskynda tillfrisknandet.

- Jag är väldigt nöjd över denna historiska vändning i kampen mot det kinesiska viruset, det kommer att rädda mängder med liv, kommenterade Donald Trump beslutet.

Läkemedelsverket FDA har tidigare tillåtit plasmabehandling, men med mycket stränga villkor.

FDA: De positiva effekterna fler än de negativa

Det var meningen att metoden skulle tas mera allmänt i bruk i USA redan tidigare. FDA avbröt ändå processen eftersom de ansåg att man inte visste tillräckligt om behandlingens effekter.

Det här förargade president Donald Trump som tidigare beskyllt FDA för att bland annat förhindra vaccinframställningen av politiska skäl.

Nu anser FDA ändå att blodplasmabehandlingens positiva effekter är så pass betydliga att behandlingen kan tas mera allmänt i bruk.

Hittills har 70 000 patienter i USA behandlats med plasma enligt läkemedelsverket.

Enligt undersökningarna minskar behandlingen dödligheten och ökar välmåendet hos de coronapatienter som behandlats inom de tre första dagarna sedan de tagits in på sjukhus.

Över 176 000 amerikaner har dött av coronaviruset.

Källa: Reuters, AFP

Läs också