Hoppa till huvudinnehåll

Veneziaden firas i Karleby också i år: "Det är lite som jul och påsk, det inhiberar man bara inte"

En man i kostym står på en bro.
Utvecklingsdirektör Jonne Sandberg vid Karleby stad vid platsen där showen Dansande vatten ska äga rum. En man i kostym står på en bro. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Karleby,sandberg

Veneziaden blir av i Karleby också i år, även om evenemangen har ändrats och anpassats flera gånger om.

Nytt för i år är att en 24 meter lång "stock" kommer att sänkas ner i Sundet och skapa en vatten- och ljusshow till musik.

- Det är ett spektakel som görs i Sundet vid Idrottsgården ungefär. Det är en stock med fontäner i som sprutar vatten till och med 40 meter upp och det blir tre föreställningar varje kväll, säger utvecklingsdirektör Jonne Sandberg på Karleby stad.

Enligt Sandberg är det en unik show och veterligen har något liknande bara ordnats en gång i Finland tidigare, i Tammerfors.

- Och så har jag hört att de i Dubai har haft något dylikt. Så vi försöker satsa lite större, säger Sandberg.

Vattenstrålar som lyser i olika färger.
Så här ser en show med dansande vatten ut. Bilden är från Tammerfors. Vattenstrålar som lyser i olika färger. Bild: ©Dmitry - stock.adobe.com Karleby,Veneziansk afton,dansande vatten

Föreställningar blir det varje kväll under Karleby jubileumsvecka. Veckan blir en nedbantad version av det som skulle bli höjdpunkten under stadens 400-årsjubileum.

Dansande vatten-föreställningarna går av stapeln klockan 20, 21 och 22 från fredag 28.8 till och med 7.9 då Karleby fyller 400 år.

Sundrodden brukar orsaka trängsel

Enligt Sandberg har det på grund av coronaviruset såklart varit en utmaning att ordna Veneziaden i år. Ännu för en vecka sedan tvekade staden inför vad som egentligen borde ordnas.

- Men det finns ändå ett tryck på att ordna något. Veneziaden är lite som jul och påsk och nyår, det inhiberar man bara inte, säger Sandberg.

Under lördagens höjdpunkt Sundrodden brukar det vara trängsel kring Salutorget och Sundet. Lösningen så här i coronatider är att man kan ha folk på båda sidor om Sundet.

- Vi har räknat med att det borde gå att ordna, 500 på var sida om Sundet kan man i princip ha. Vi har ordningsvakter på plats och hoppas också att var och en bär sitt eget ansvar.

I sundrodden brukar beslutsfattare från Karleby tävla mot Kronobybor eller till och med Jakobstadsbor. Liksom tidigare år är det också nu hemligt vem som deltar.

- Som vanligt vet inte heller jag vem som kommer att ro, men Karleby stad brukar ju vinna, säger Sandberg.

Konsert med Jennie Storbacka

En konsert med Guardia Nueva och Jennie Storbacka kommer också att ordnas. Det blir i Snellmansalen och man tar in 160 personer.

De som köper biljett ska samtidigt lämna kontaktinformation så man enkelt kan spåra dem vid behov.

Sundrodden streamas och sänds via Karlebys youtubekanal. Konserten i Snellmansalen bandas och kommer att finnas på nätet från den 7 september.