Hoppa till huvudinnehåll

30 000 färre arbetslösa i juli – här är Svenska Yles stora granskning av arbetslöshetsläget kommun för kommun

Två försäljare i en elektronikaffär packar upp kartonglådor mitt inne i affären. Hyllor med hemelektronik syns i bakgrunden.
Många försäljare har fått återgå till jobbet. Två försäljare i en elektronikaffär packar upp kartonglådor mitt inne i affären. Hyllor med hemelektronik syns i bakgrunden. Bild: Mikko Koski/Yle försäljare,Elgiganten,affärer för hemelektronik och hushållsmaskiner

I juli minskade arbetslösheten med drygt en procentenhet jämfört med juni 2020. Det innebär nästan 30 000 färre arbetslösa än i juni, men 118 000 fler än för ett år sedan.

Arbetslösheten har minskat sedan den var som värst i april men läget är fortfarande mycket sämre än för ett år sedan.

De svensk- och tvåspråkiga kommuner som fortfarande har det sämsta sysselsättningsläget jämfört med juli 2019 är Mariehamn, Eckerö och Lemland. I Svenskfinland har Kumlinge, Närpes och Kaskö återhämtat sig bäst.

I den arbetslöshetsstatistik som Arbets- och näringsministeriet publicerar varje månad ingår både permitterade och övriga arbetslösa. Ser man på situationen i juli jämfört med våren är det främst de permitterades antal som har minskat.

Medan de permitterade är färre har de övriga arbetslösa blivit en aning fler. I juli hörde drygt 5 000 fler personer till de övriga arbetslösa än i juni. Om det här är början på en trend där permitteringar övergår till uppsägningar är för tidigt att säga.

Graf som visar att antalet permitterade sjunkit sedan april, men antalet övriga arbetslösa har stigit.
Graf som visar att antalet permitterade sjunkit sedan april, men antalet övriga arbetslösa har stigit.

Hälften så många permitterade som i maj men sju gånger fler än för ett år sedan

Hälften av de som permitterades under coronavåren har fått återvända till jobbet. I maj 2020 var närmare 160 000 personer permitterade, i juli var de permitterade dryga 81 000. Det är fortfarande 70 000 fler än för ett år sedan.

Permitteringarna har varit ett sätt för arbetsmarknaden att dämpa effekterna av coronakrisen. Under normala omständigheter brukar de permitterades andel av alla arbetslösa vara 4–5 procent men under coronavåren var andelen som värst nästan 40 procent. I juli var 21 procent av de arbetslösa permitterade.

Tusentals försäljare och restaurangarbetare på jobb igen

Under våren drabbades främst yrkesgrupper inom servicenäringarna av permitteringar och uppsägningar.

Nu är det också inom servicenäringarna som arbetslösheten minskar. Jämfört med juni 2020 hade arbetslösheten bland service- och försäljningspersonal minskat med 9,7 procentenheter. Räknat i antal är det 8 392 personer färre än i juni.

Den största gruppen arbetslösa är ändå fortsättningsvis försäljare, restaurangpersonal och närvårdare, men de är betydligt färre än för en månad sedan.

Utforska själv arbetslöshetsläget kommun för kommun

Här kan du själv se hur arbetslösheten utvecklats i hela landet de senaste fem åren. Välj kommun för att se hur läget ser ut i din egen region.

Läs också