Hoppa till huvudinnehåll

Coronakarantän sätter käppar i hjulet för Akilles - fotbollstränare: Vi kan skratta och skoja på träningarna trots allt

Fotbollsträning på konstgräs.
Akilles pojkar 06 tränar två gånger i veckan och spelar matcher. Fotbollsträning på konstgräs. Bild: Yle/Mikael Kokkola fotboll,Juniorfotboll,akilles fotboll

Många skolelever från Lyceiparkens skola i Borgå är satta i karantän. Något som får följder för fritidsintressen och särskilt lagsporter.

Efter några instruktioner från tränarna är träningen i full gång på konstgräset i Kvarnbacken. Akilles pojklag 06 tränar tillsammans med Futuras flickor 06.

Från två olika håll springer spelare mot varandra och försöker överlista varandra.

För spelarna gäller det att på en och samma gång hålla koll på många saker och tänka rätt.

- Vi övar en mot en-situationer, passar bakåt och utmanar försvararen, säger Anna-Lena Bertell som tränar Akilles.

Utanför planen har Akilleslaget också fått öva i att tänka rätt kring pandemin och vem som får vara med på träningar och spela matcher.

Anna-Lena Bertell med fotbollsjuniorer.
Anna-Lena Bertell har tränat Akillespojkarna i fyra års tid. Anna-Lena Bertell med fotbollsjuniorer. Bild: Yle/Mikael Kokkola fotboll,Juniorfotboll,Anna-Lena Bertell

- En del av spelarna är i karantän, så de får inte delta i träningar och matcher på åtminstone en vecka. Sen är också några spelare förkylda och kan därför inte delta, säger hon.

Laget har informerat föräldrarna om vad som gäller. För tillfället är två pojkar i karantän. Något som får följder för lagets kommande matcher.

- Vår seriematch blev nu flyttad på grund av situationen, vi har inte så många spelare och får svårt att få ihop tillräckligt med spelare, säger Anna-Lena Bertell.

I det här fallet var Bollförbundet förstående och matchen mot Vandalaget VJS går att spela senare.

Fotbollsträning på konstgräs.
Snart dags för spel elva mot elva. Fotbollsträning på konstgräs. Bild: Yle/Mikael Kokkola fotboll,Juniorfotboll,akilles fotboll

Oliver Sveholm har en paus mellan träningspassen. Han och laget saknar sina lagkamrater som inte kan vara med nu.

- Det är lite synd att de inte får träna. De är viktiga spelare och vårt lag är litet, så alla behövs, säger han.

På frågan hur man bäst hålls frisk kommer svaret kort och koncist.

- Att hålla distans är jätteviktigt och så ska man alltid tvätta händerna.

Under träningen blir det ibland lite si och så med distans, då spelarna kämpar om bollen.

- Under sommaren har vi kunnat träna nästan som vanligt. Det är först nu som de första förkylningarna har börja komma. Vi kan skratta och skoja på träningarna trots allt, säger Anna-Lena Bertell.

Fotbollsträning på konstgräs.
Konstgräsplanen i Kvarnbacken. Fotbollsträning på konstgräs. Bild: Yle/Mikael Kokkola fotboll,Juniorfotboll,akilles fotboll

För spelarna gäller samma direktiv som för oss alla andra.

- Genast man har ont i halsen eller känner att man är förkyld ska man stanna hemma. Det samma gäller om man har varit i kontakt med någon som har corona.

Laget satsar på att fotboll ska var roligt. De tränar två gånger i veckan. Anna-Lena Bertell har varit med som tränare i fyra år.

- Pojkarna kommer gärna och tränar med glatt humör. De kämpar och gör alltid sitt bästa. Många skratt blir det också emellanåt, då vi har bra stämning i laget.

Nu hoppas de att det ska gå att spela alla matcher i höst.

- Än så länge har inget annat lag meddelat om inhiberade matcher. Säsongen fortsätter in i oktober och jag hoppas vi hålls friska och kan spela till slut.