Hoppa till huvudinnehåll

Gulisarna låter inte coronan slå ner humöret: "Bara man är försiktig går det nog bra"

En innergård full med studerande, några med lila halare.
Årets humanistgulisar samlades på Arkens innergård. En innergård full med studerande, några med lila halare. Bild: Andrea Wiklund/Yle Åbo Akademi

Den första studieveckan ser inte ut som den brukar i år. På grund av coronaläget har både undervisningen och evenemangen under gulisveckan reformerats.

Då fakulteten för humaniora, psykologi och teologi inledde sin introduktionsvecka på måndagsförmiddagen, samlades de nya studerandena ute på Arkens innergård.

Till en början är säkerhetsavstånden långa, men ju flera som anländer desto svårare blir det att hålla avstånd till alla andra.

En kvinna med en röd skylt där det står "logopedi" och en kvinnlig tutor.
Tutorerna samlar ihop sina förstaåringar. En kvinna med en röd skylt där det står "logopedi" och en kvinnlig tutor. Bild: Andrea Wiklund/Yle Åbo Akademi

Ett stort gäng nervösa ungdomar är redo att inleda sina studier, coronan till trots. Introdagen sker i mindre grupper som är utspridda i olika auditorium.

Cecilia Laine är från Rosala och ska börja studera psykologi. Hon har tidigare studerat annat, och tror att det nog är värre för dem som är helt nya i studielivet.

- Lite förvirrande är det nog, men när man gått några år har man ett hum om hur saker fungerar. Som ny studerande är det säkert många frågetecken, men det löser sig.

En ung kvinna med brunt hår och solglasögon på huvudet.
Cecilia Laine är inte förstagångsstuderande och känner att hon har lite bättre koll. En ung kvinna med brunt hår och solglasögon på huvudet. Bild: Andrea Wiklund/Yle Åbo Akademi

Inför studiestarten har hon införskaffat munskydd och handdesinfektionsmedel.

- Bara man är försiktig med kontakt och använder munskydd så tror jag nog det går bra.

Hon bor för tillfället hos en bekant, och avvaktar med att söka egen lägenhet ifall undervisningen skulle bli på distans.

En kvinna med blont hår.
Fanni Kansonen känner inte att hon blivit speciellt mycket påverkad av coronapandemin. En kvinna med blont hår. Bild: Andrea Wiklund/Yle Åbo Akademi

Fanni Kansonen från Kotka ska studera filosofi och har fått höra från vänner att livet som student ser väldigt annorlunda ut just nu.

- Jag är speciellt nervös för hur mycket närundervisning vi kommer ha.

Jag litar på att jag själv är försiktig

Isabella Zitting från Karleby ska studera historia. Kiia Sundell kommer från Kristinestad och ska studera svenska språket.

- Det känns lite extra pirrigt, förutom allt annat nytt är det dessutom en pandemi på gång! Allt går inte riktigt så smidigt som det borde, säger Isabella Zitting.

Kiia Sundell tycker framtiden känns lite osäker.

- Man vet inte om vi får ha närundervisning eller om vi plötsligt kommer tvingas flytta hem.

Två glada kvinnliga studerande.
Kiia Sundell och Isabella Zitting är extra nervösa på grund av coronan. Två glada kvinnliga studerande. Bild: Andrea Wiklund/Yle Åbo Akademi

Tjejerna har laddat upp med skyddsutrustning inför studierna på campus.

- Jag har två stora paket med munskydd hemma, och så desinfektionsmedel, säger Isabella Zitting.

De planerar båda besöka evenemang under hösten, med försiktighet.

- Jag litar på att jag själv är försiktig och håller tillräckliga avstånd ifall det uppstår större folksamlingar.

En man med brunt hår och skägg.
Samuell Chacon planerar använda munskydd ofta. En man med brunt hår och skägg. Bild: Andrea Wiklund/Yle Åbo Akademi

Följer med situationen

Vasabördige Samuell Chacon ska studera filosofi och är inte så oroad över coronasituationen.

- Men jag kommer nog använda munskydd i bussar och liknande situationer. Jag har bilen full med munskydd så jag är förberedd.

Angående studieevenemang kommer han följa med och se hur situationen utvecklas.

- Vi befinner oss i en exceptionell situation och jag kommer nog vara försiktigare än vanligt. Det gäller att följa med och se vad som händer.

Läs också