Hoppa till huvudinnehåll

Inspektion avslöjar: Tiotals restauranger saknar plan för förebyggande av spridning av coronasmitta

Käsidesi pullo ja muistutusteksti turvavälistä ravintola Sohvin Sisäänmenoaulassa Jyväskylässä.
En flaska med handdesinfektionsmedel bör numera finnas tillgänglig för kunderna i en restaurang. Käsidesi pullo ja muistutusteksti turvavälistä ravintola Sohvin Sisäänmenoaulassa Jyväskylässä. Bild: Simo Pitkänen / Yle restauranger,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,Jyväskylä,kunder,handdesinfektionsmedel

Restauranger i Nyland saknar ofta en plan för förebyggande av spridningen av coronasmitta bland kunder. Det här kom fram när regionförvaltningsverket inspekterade restaurangerna. Inspektörerna noterar också att säkerhetsavstånden glöms bort senare under kvällen.

Största delen av de inspekterade restaurangerna, eller omkring 50 av 70, ligger i huvudstadsregionen. Men inspektörerna besökte också restauranger i Borgå, Lojo, Träskända, Kervo och Ingå.

Av de över 50 restaurangerna som inspekterades i Esbo, Helsingfors, Vanda, Grankulla och Kyrkslätt fanns brister i omkring 20.

Den vanligaste bristen var att det inte fanns en plan för förebyggande av spridningen av coronasmitta bland kunder. Den här planen krävs enligt lagen om smittsamma sjukdomar.

Det var både mindre barer och pubar samt olika slags restauranger som saknade den här planen. Inspektionerna gjordes under förra veckan mellan den 17 och 23 augusti.

"Hög musik ökar smittrisken"

Det fanns också brister i hur kunderna påmindes om säkerhetsavstånden och att man inte får komma till restaurangen om man är sjuk. Enligt de nuvarande anvisningarna måste varje kund ha en egen sittplats.

- Att hålla tillräckliga avstånd är ett av de viktigaste sätten att minska på smittorisken. Säkerhetsavstånden glöms lätt bort särskilt senare på kvällen, men det är restaurangpersonalens uppgift att upplysa och påminna kunderna om avstånden, säger Riku-Matti Lehikoinen, enhetschef inom alkoholförvaltningen vid Regionförvaltningsverket i Södra Finland i ett pressmeddelande.

Det så kallade säkerhetsavståndet är 1-2 meter. Men i regionförvaltningsverkets anvisningar till restaurangerna påpekas också att "Om musiken spelas med hög volym så förutsätter det också att man talar med högre ljudnivå än normalt. Smittrisken kan vara stor i dylika situationer även om avståndet till en person som bär på viruset skulle vara flera meter."

Pub stängdes efter flera coronafall

I första hand är det restaurangägaren som är ansvarig för att kunderna håller säkerhetsavstånd till varandra.

Om en restaurang inte följer restriktionerna ens efter påminnelse och om flera coronafall kan spåras till en restaurang kan regionförvaltningsverket enligt lagen om smittsamma sjukdomar bestämma att restaurangen ska hållas stängd under en viss tid.

Det här hände i Vasa där flera coronasmittade kan kopplas till samma irländska pub.

De nuvarande restriktionerna gäller bara till slutet av augusti. Social- och hälsovårdsministeriet bereder därför en förordning om vilka skyldigheter och restriktioner som ska gälla från och med september.

Läs också