Hoppa till huvudinnehåll

Kasperi Kapanen lämnar Toronto och återvänder till Pittsburgh – förväntas spela med Sidney Crosby eller Jevgenij Malkin

Det blev fem säsonger i Toronto för Kasperi Kapanen.
Det blev fem säsonger i Toronto för Kasperi Kapanen. Det blev fem säsonger i Toronto för Kasperi Kapanen. Bild: Icon Sportswire / All Over Press Kasperi Kapanen

Ishockeyspelaren Kasperi Kapanen, som representerat Toronto, har ryktats vara på väg bort från klubben. Nu står det klart att finländaren återvänder till Pittsburgh – klubben som han reserverades av och tecknade sitt första NHL-kontrakt med. Pittsburghs förstaval i draften 2020 åker i motsatt riktning.

Det har hunnit gå hela 183 dagar sedan den senaste spelaraffären mellan två klubbar i NHL. I höstens första deal ingår finländaren Kasperi Kapanen som får packa kappsäcken då Pittsburgh Penguins och Toronto Maple Leafs bestämt sig för att byta spelare.

Sex spelare får flytta på sig, men det rör sig huvudsakligen om spelare i marginalen. Kapanen får i Pittsburgh sällskap av svenskarna Jesper Lindgren och Pontus Åberg som förra säsongen spelade i AHL-klubben Toronto Marlies.

Jim Rutherford firar Stanley Cup-segern 2016.
General manager Jim Rutherford snickrade ihop lagen som vann Stanley Cup 2016 och 2017. Jim Rutherford firar Stanley Cup-segern 2016. Bild: Jeanine Leech/Icon Sportswire/AOP Jim Rutherford

Pittsburghs klubbchef Jim Rutherford ser Kapanen som en spelare i första- eller andrakedjan och i så fall får han Sidney Crosby eller Jevgenij Malkin som center.

– Kasperi är en bra, ung spelare som bidrar med snabbhet och spelar på ett sätt som vi vill spela. Med tanke på att vi draftat honom känner vi honom som spelare och vet att han kan förstärka vår topp-6:a, sa Rutherford enligt Kristen Shilton.

Dealen

Till Pittsburgh:
Kasperi Kapanen, anfallare, 24 år
Jesper Lindgren, back, 23 år
Pontus Åberg, anfallare, 26 år

Till Toronto:
Filip Hållander, anfallare, 20 år
Evan Rodrigues, anfallare, 27 år
David Warsofsky, back, 30 år
Pittsburghs första val 2020 (nummer 15)

David Warsofsky, Filip Hållander och Evan Rodrigues flyttar till Toronto. Warsofsky har under de två senaste säsongerna endast spelat AHL-hockey, medan Hållander fortfarande spelar hemma i svenska SHL. Rodrigues noterades under säsongen 2019–20 för 10 poäng på 45 matcher i Buffalo och Pittsburgh.

Toronto får också Pittsburghs första val, nummer 15, i höstens reservationstillfälle. I praktiken handlar det om en affär med två relevanta pusselbitar: Kapanen till Pittsburgh och det första draftvalet till Toronto.

Vem gick vinnande ur affären?

Pittsburgh
81.9% (406 röster)
Toronto
18.1% (90 röster)
Antal avgivna röster: 496

I Nordamerika ansåg många i den samlade journalistexpertisen på Twitter att Toronto var den klara vinnaren då Kapanen bara har två år kvar på kontraktet.

The Athletics Pierre LeBrun (bakom betalmur) uppger att New Jersey, Nashville, Anaheim, Minnesota, Chicago, Carolina, Edmonton och Montreal även visade intresse för Kapanen.

Bekant organisation

Kapanen draftades av just Pittsburgh i den första omgången sommaren 2014. Ett år senare flyttade han till Toronto i en stor spelaraffär där måltjuven Phil Kessel gick åt motsatt håll.

Då byggde Toronto om och ville bli av med Kessels dyra kontrakt. Pittsburgh satsade däremot på att ytterligare förstärka ett redan vasst lag. Kessel gjorde två imponerande slutspel och vann Stanley Cup med Pittsburgh under sina två första säsonger i klubben.

Spelaraffären den 1 juli 2015

Till Pittsburgh:
Tim Erixon
Phil Kessel
Ett andraval 2016 (Pittsburgh reserverade Kasper Björkqvist)

Till Toronto:
Scott Harrington
Kasperi Kapanen
Nick Spaling
Ett förstaval 2016 (Anaheim reserverade Sam Steel)
Ett tredjeval 2016 (Toronto reserverade James Greenway)

Efter att Toronto aningen överraskande åkte ut mot Columbus i sommarens slutspelskval har lagbygget och framför allt defensiven kritiserats. Kapanen har under de senaste veckorna förutspåtts vara en spelare som kan få lämna klubben.

Då Kapanen, med sin snittlön på 3,2 miljoner dollar, lämnar Toronto får klubbledningen välbehövligt löneutrymme för att täppa till det läckande försvaret.

Kasperi Kapanens NHL-karriär i Toronto
SäsongSaldo
2015–16 9. 0 + 0 = 0
2016–178. 1 + 0 = 0
2017–1838. 7 + 2 = 9
2018–1978. 20 + 24 = 44
2019–2069. 13 + 23 = 36

Pittsburgh har i sin tur en ålderstigen stomme med nyckelspelarna Crosby (34 år), Malkin (33) och Kris Letang (33) i spetsen. Det är därför ingen överraskning att klubbchefen Rutherford offrar ett draftval och gör ett försök att vinna Stanley Cup.