Hoppa till huvudinnehåll

Kommunalpolitiken sätter igång – ekonomin och ovissheten kräver svåra beslut i höst

En domarkluba på 50-eurossedlar.
En domarkluba på 50-eurossedlar. Bild: Copyright: Andrey Popov domstolar,böter,straff,euro,pengar,Ordförandeklubba,domar,rättegång,klubba

Trots att det mesta kommer att handla om coronaviruset kommer det nog att hända saker också i kommunalpolitiken i höst. Höstens budgetarbete kommer att bli kämpigt, tror de politiker vi talat med.

När coronaviruset nådde Finland och samhället stängde ner var det också en hel del saker i kommunerna som sattes på paus. Coronan har inte försvunnit någonstans, men nu sätter det kommunala arbetet igång igen.

- Jag hoppas läget ska hålla sig någorlunda normalt, det finns mycket att göra, säger Johanna Holmäng som är kretsordförande för SFP i Österbotten.

Johanna Holmäng
Johanna Holmäng (sfp). Johanna Holmäng Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Pedersöre,holmäng

Det fanns en ekonomisk osäkerhet i kommunerna redan före coronan.

- I vissa kommuner kommer man att bli tvungna att ta obekväma beslut, men det är också att ta ansvar, säger Holmäng.

Riitta Pääjärvi-Myllyaho som är första viceordförande för Samlingspartiets krets i Österbotten är inne på samma linje.

Riitta Pääjärvi Myllyaho (Saml) träffade väljare i köpcentrum i Vasa.
Riitta Pääjärvi-Myllyaho (saml). Riitta Pääjärvi Myllyaho (Saml) träffade väljare i köpcentrum i Vasa. Bild: YLE/Agneta Glad pääjärvi-myllyaho

- Läget är väldigt utmanande av många orsaker. Mycket hänger på hur coronasituationen utvecklar sig, säger Pääjärvi-Myllyaho.

Att den kommunala ekonomin är så dålig över nästan hela linjen bekymrar Pääjärvi-Myllyaho.

- Var och en förtroendevald kommer nog att få tänka till riktigt ordentligt, och jag tror att många kommuner kommer bli tvungna att skära ner i sin verksamhet till att omfatta endast lagstadgad verksamhet, säger hon.

I början av sommaren kom staten med ett stödpaket för kommunerna.

- Jag skulle inte vara helt förvånad om det kommer ett till, säger Nils-Johan Englund som är ombudsman för Finlands svenska socialdemokrater.

Man poserar på trottoar
Nils-Johan Englund (sdp). Man poserar på trottoar Bild: Yle/Filip Stén man,porträtt,nils-johan englund

- Staten kommer inte att släppa kommunerna att gå omkull.

Professorn i statskunskap Kim Strandberg tror att det spända ekonomiska läget, påspätt av coronaläget, faktiskt kan vara till nytta för det politiska arbetet i kommunerna.

Forskare Kim Strandberg.
Kim Strandberg. Forskare Kim Strandberg. Bild: Yle/Joni Kyheröinen åbo akademi i vasa

- Då man står inför ett yttre hot som coronan är börjar man ofta dra åt samma håll, det är mänskligt beteende, säger Strandberg.

- Dessutom har vi för närvarande inga stora, riktigt polariserande frågor som kommunfusion eller skolnedläggningar på gång i de österbottniska kommunerna, säger Strandberg.

Läs också