Hoppa till huvudinnehåll

Lovisa stadsstyrelse oenig om förslag till tillfällig direktörstjänst – ingen politisk fråga, tycker ordförande

Mia Heijnsbroek-Wirén
Stadstyrelseordförande Mia Heijnsbroek-Wirén tycker förslaget om att använda upptagningsrätten var överraskande (arkivbild). Mia Heijnsbroek-Wirén Bild: Yle/ Fredrika Sundén Mia Heijnsbroek-Wirén,Svenska folkpartiet i Finland,porträtt

Stadsstyrelsen i Lovisa valde på sitt möte den 24 augusti att använda sin upptagningsrätt i ett ärende.

Stadsdirektör Jan D. Oker-Blom hade fattat ett tjänstemannabeslut om att nuvarande näringslivschef, Sari Paljakka, tillfälligt tar över tjänsten som direktör för centralen för näringsliv- och infrastruktur.

Nuvarande tjänsteinnehavare, Joakim Holmström, har sagt upp sig och därför behöver staden en tillfällig direktör från oktober tills en ny person valts för tjänsten, senast till slutet av januari.

Stadsstyrelsens vice ordförande, Arja Isotalo (SDP), var däremot emot det här. Hon föreslog att stadsstyrelsen skulle använda sin upptagningsrätt.

Ledamot Jari Kekkonen (SDP) understödde hennes förslag.

– Vi tycker att han som haft den här tjänsten tidigare, Ulf Blomberg, skulle passa bättre. Det är enklast för honom att hoppa in i fyra månader, säger Isotalo.

Blomberg jobbar fortfarande på Lovisa stad, och har enligt Isotalo bättre insyn än Paljakka i frågor som berör infrastruktur.

– Och som direktör för centralen för näringsliv- och infrastruktur jobbar man mer med infrastrukturfrågor.

"Överraskande"

Ärendet om tjänsteinnehavarbeslutet gick till omröstning. Fyra ledamöter röstade för grundförslaget, fem röstade för Isotalos motförslag.

Stadsstyrelsens ordförande, Mia Heijnsbroek-Wirén (SFP), var en av dem som röstade för grundförslaget.

Förutom henne röstade också Juha Karvonen (Saml), Marina Bruce (SFP) och Leif Skogster (SFP) för grundförslaget.

– Motförslaget var väldigt överraskande. När vi talar om en tillfällig lösning, som den här, tycker jag det är en operativ och inte en politisk fråga, säger Heijnsbroek-Wirén.

Hon upplevde att motsidan ännu vill diskutera ärendet, bland annat med ordförande för näringslivs- och infrastrukturnämnden.

– Ärendet kommer ändå upp på nytt om två veckor. Då får vi se hur det går vidare.