Hoppa till huvudinnehåll

Marit Björgen bytte soffan mot skidorna – träning tio timmar i veckan ska ta henne till Vasaloppet: ”Nio mil är brutalt”

Marit Björgen jublar då hon korsar mållinjen.
Marit Björgen jublar då hon korsar mållinjen. Bild: imago/Sven Simon längdskidåkning,Marit Bjørgen

Ett tredagars läger slet ordentligt på Marit Björgen då hon nu tränar inför Vasaloppet nästa vinter. Men träningen har blivit en del av vardagen igen vilket var en målsättning för att kunna göra satsningen. Nu vill jag se vad jag kan åstadkomma, säger hon i en intervju för VG.

I slutet av maj gick Marit Björgen ut med beskedet att hon tänker göra en satsning på långlopp och framför allt Vasaloppet nästa vinter. Björgen har inte tävlat aktivt sedan 2018 då hon satte punkt på sin framgångsrika karriär med bland annat två OS-guld i Pyeongchang.

Det är ändå inte en fullskalig comeback det handlar om för Björgen. I första hand vill hon försöka göra träningen till ett bestående element i vardagen igen.

– Det blev mycket tid i soffan sedan jag slutade. Det första året hade jag svårt med motivationen och sedan var jag gravid.

– Det blev mycket mindre träning än jag hade trott, men efter att jag satte upp Vasaloppet som en målsättning har det blivit något helt annat. Nu måste jag ut, säger hon i en intervju för den norska tidningen VG.

Björgen tränar nu på familjens villkor, och siktar på att få in ungefär tio timmar träning per vecka.

– Jag vill se vad jag kan åstadkomma genom att träna effektivt tio timmar i veckan. Det kan bli fler timmar vissa veckor och färre under andra. Familjen och mina söner är första prioritet, säger hon.

Marit Björgen.
Björgen vann 41 mästerskapsmedaljer under sin aktiva karriär. Marit Björgen. Bild: All Over Press Marit Bjørgen

Birkebeinerrennet inget mot Vasaloppet

Björgen ingår i bröderna Auklands långloppsstall, och hon har redan fått känna på den tuffa träningen under ett läger.

– Det var brutalt men ändå bra att få känna på att vara riktigt sliten igen. Tre dagar var tillräckligt, då var jag tvungen att åka hem och vila, säger hon.

Marit Björgen vann flera mästerskapsmedaljer på 30 kilometer under sin aktiva karriär, men den längsta distansen i världscupen och mästerskap är inget mot de som finns inom långloppsåkningen.

Björgen har åkt 54 kilometer som längst i en tävling (Birkebeinerrennet) men när hon ställer sig på startlinjen i Berga by i Sälen nästa år väntar en helt annan utmaning.

– Nio mil är brutalt. Vasaloppet är svårt, det är både VM och OS inom långloppscirkusen. Det ska bli lärorikt och det är mer taktik i långlopp.

– Jag kan staka men att staka efter att man har åkt i fyra – fem timmar är något helt annat. Hur blir den sista timmen? Det blir spännande att se, säger hon.