Hoppa till huvudinnehåll

Två orsaker låg bakom HIFK:s rejäla förlust – publikbegränsningar oroar ordföranden: "I praktiken omöjligt att genomföra en FM-ligasäsong"

HIFK-spelare firar ett mål.
HIFK-spelare firar ett mål. HIFK-spelare firar ett mål. Bild: Matti Raivio/All Over Press HIFK Hockey

Ishockeyklubben HIFK meddelar att den i förtid avbrutna säsongen fick stora ekonomiska konsekvenser. Omsättningen sjönk med en miljon euro och resultatet försämrades med ungefär lika mycket.

Bolaget Oy HIFK-Hockey Ab, som driver FM-ligaklubben HIFK:s verksamhet, har presenterat resultatet för räkenskapsperioden som sträckte sig från den 1 maj 2019 till den 30 april 2020.

HIFK meddelar på sin webbplats att omsättningen landade på 9,7 miljoner euro och att det blev en förlust på 616 000 euro. Under den föregående räkenskapsperioden hade HIFK 10,7 miljoner i omsättning och en vinst på 298 000 euro.

Två orsaker uppges ligger bakom det märkbart försämrade resultatet: den förtida avslutningen av säsongen och (orealiserade) placeringsförluster som som uppstod på grund av covid-19.

Tyvärr är den kommande säsongens utsikter ännu mer utmanande

Timo Everi fortsätter som ordförande för bolaget. Han ser inte särskilt optimistiskt på den närmaste framtiden.

– Tyvärr är den kommande säsongens utsikter ännu mer utmanande. Med publikbegränsningar är det i praktiken omöjligt att genomföra en FM-ligasäsong med den nuvarande kostnadsstrukturen, säger Everi.

Trots förlusten på drygt 600 000 euro är HIFK:s ekonomi stabil. Balansomslutningen ligger på 7,4 miljoner euro och det egna kapitalet på 5,6 miljoner.

Före den sista hemmamatchen, som spelades inför tomma läktare, låg publiksnittet på 7 228 åskådare. Det är en knapp förbättring i jämförelse med 7 100 åskådare säsongen 2018–19.