Hoppa till huvudinnehåll

Ungdomar hittade över tusen år gammal skatt i Israel - tillräckligt för att köpa lyxvilla

En leende man undersöker en hög med guldmynt som finns på ett bord. Mannen har glasögon och skägg och ser glad ut.
Arkeologen Shahar Krispin räknar guldmynten. En leende man undersöker en hög med guldmynt som finns på ett bord. Mannen har glasögon och skägg och ser glad ut. Bild: EPA-EFE/All Over Press guld,Guldmynt,arkeologi,utgrävningar,Israel

Två israeliska 18-åringar som deltog i en utgrävning förra veckan hittade en lerkruka fylld med 424 guldmynt. Mynten bedöms vara mer än 1 100 år gamla, skriver den israeliska tidningen Haaretz.

Den arkeologiska utgrävningen utfördes av israeliska myndigheter under byggandet av ett nytt bostadsområde. Den exakta fyndplatsen har inte avslöjats på grund av rädsla för plundrare.

En man iklädd vinröd t-skjorta och beige byxor sitter på huk på marken. Han har en pensel i handen.
18-årige Oz Cohen var en av dem som hittade skatten. En man iklädd vinröd t-skjorta och beige byxor sitter på huk på marken. Han har en pensel i handen. arkeologi,utgrävningar,Israel

- Jag grävde i marken och när jag putsade bort jorden såg jag något som liknade mycket tunna löv. Sen insåg jag att det inte var löv utan guldmynt. Det var väldigt spännande att hitta en så speciell och uråldrig skatt, säger Oz Cohen, en av 18-åringarna som hittade krukan.

Mynten var gömda i en lerkruka som naglats fast i marken med en spik.

En hand putsar en hög guldmynt med en pensel.
Totalt hittades 423 guldmynt under utgrävningen. En hand putsar en hög guldmynt med en pensel. Bild: EPA-EFE/All Over Press mynt,Guldmynt,Guldfynd,utgrävningar,Israel

Tillräckligt för att köpa en lyxvilla för tusen år sedan

- Personen som gömde skatten för mer än tusen år sedan måste ha planerat att hämta den senare. Vad som hindrade hen från att återvända kan vi bara gissa oss till, säger arkeologen Liat Nadav-Ziv.

Guldskatten väger totalt 845 gram, vilket enligt arkeologerna skulle ha varit en enorm summa för tusen år sedan; tillräckligt för att köpa en lyxvilla i Fustat som var Egyptens huvudstad på den tiden.

I förgrunden syns en hand som håller upp ett uråldrigt guldmynt. I bakgrunden en man med glasögon och skägg.
Texter från Koranen är ingraverade i myntet. I förgrunden syns en hand som håller upp ett uråldrigt guldmynt. I bakgrunden en man med glasögon och skägg. Bild: EPA-EFE/All Over Press Guldmynt,arkeologi,Guldfynd,Israel

Skatten består av 270 gulddinar, samt fragment av dinarer som under den tiden användes som växel.

24 karats guld

Guldmynten i 24 karat tros vara från 800-talet och Abbasidkalifatet som då styrde området mellan Persien och norra Afrika och vars huvudstad var Bagdad i nuvarande Irak.

Ett av mynten härstammar från Konstantinopel under kejsar Theophilus som styrde det bysantinska riket mellan 829 och 842. Det är unikt för utgrävningar i Israel.

En grupp människor på en arkeologisk utgrävning. En kvinna i förgrunden arbetar med en hacka av nåt slag. Hon har röda handskar och en luvtröja. Två män skuffar skottkärror. De bär hattar och munskydd.
Guldmynten i 24 karat tros vara från 800-talet . En grupp människor på en arkeologisk utgrävning. En kvinna i förgrunden arbetar med en hacka av nåt slag. Hon har röda handskar och en luvtröja. Två män skuffar skottkärror. De bär hattar och munskydd. Bild: EPA-EFE/All Over Press utgrävningar,arkeologi,Israel

Abbasidkalifatet och det bysantinska riket var rivaler men bysantinska mynt var ändå gångbara i området. Myntet tyder på militära kontakter och handel mellan de två rikena.