Hoppa till huvudinnehåll

17-årig vit polisanhängare greps misstänkt för att ha dödat demonstranter i Kenosha i USA – lokal polis försökte hjälpa honom att fly

Poliser med vapen.
Poliser i Kenosha natten till onsdag. Nu skickas federala poliser och nationalgardet till staden. Poliser med vapen. Bild: Copyright 2019 BACKGRID, Inc./All Over Press Kenosha,Wisconsin

En vit 17-åring har gripits misstänkt för att ha dödat två personer som deltog i protester mot skjutningen av den svarta mannen Jacob Blake i Kenosha i delstaten Wisconsin. Tusentals människor protesterade mot skjutningen för tredje kvällen i rad då vita, beväpnade polisanhängare anlände till Kenosha utan att polisen ingrep.

17-åringen som kom från en annan delstat, tros ha öppnat eld mot demonstranter och dödat två personer medan en person skadades.

- Jag dödade just någon, säger ynglingen på en video som har lagts ut på sociala medier. Han försöker sedan fly utan att polisen ingriper men han stoppas i stället av av demonstranter. Den unga mannen öppnar eld på nytt och ser ut att döda en demonstrant medan en annan skadas allvarligt.

Polisen låter den unga mannen springa iväg utan att ingripa när han sedan försöker fly på nytt. Några timmar senare grips han efter att han har efterlysts.

17 år gamla har rätt att bära vapen i Wisconsin och betraktas av rättsväsendet som fullvuxna som också kan åtalas för mord eller dråp.

Poliser i Kenosha anklagas för att ha samarbetat med beväpnade vita polisanhängare som angrep demonstranter i Kenosha.
Poliser i Kenosha anklagas för att ha samarbetat med beväpnade vita polisanhängare som angrep demonstranter i Kenosha. Poliser i Kenosha anklagas för att ha samarbetat med beväpnade vita polisanhängare som angrep demonstranter i Kenosha. Kenosha,USA,polisen

Delstatens demokratiska guvernör Tony Evers har beordrat 1 000 medlemmar av nationalgardet till Kenosha, medan president Donald Trump har beordrat 200 federala utredare och sheriffer till Kenosha "för att lugna läget."

- En meningslös tragedi som denna får inte upprepas. Jag ber än en gång dem som utnyttjar sin yttrandefrihet att göra så fredligt och på ett säkert sätt, så som många demonstranter gjorde i går kväll, konstaterade Evers om våldsamheterna.

Nattligt utegångsförbud har införts i Kenosha efter skjutningen av Jacob Blake, men både demonstranter och polisanhängare har struntat i förbuden.

Spelare i flera professionella lag bland annat i basketligan NBA, har inlett strejker i protest mot våldsamheterna i Wisconsin.

Facebook har för sin del stängt den gripna 17-åringens sida, där han hyllar poliser och den så kallade Blue lives matters-rörelsen.

"Det där är inte fyrverkerier"

Två personer sköts alltså till döds i Kenosha som har 100 000 invånare, medan en tredje person skottskadades. Enligt polisen svävar den tredje personen inte i livsfara.

- Vi skanderade alla "Black lives matters" invid bensinstationen då vi hörde kraftiga smällar berättar den 19-årige Devin Scott som bevittnade skjutningen.

- Jag sade åt mina vänner att det inte är fyrverkerier, då vi såg den här killen med ett enormt vapen springa förbi oss. Alla försökte stoppa och kämpa med honom då han öppnade eld på nytt.

Polis och demonstranter utanför domstolsbyggnaden i Kenosha i Wisconsin den 25 augusti 2020.
Nattligt utegångsförbud råder i Kenosha. Polisen sköt natten till onsdag tårgas och gummikulor mot demonstranterna. Polis och demonstranter utanför domstolsbyggnaden i Kenosha i Wisconsin den 25 augusti 2020. Bild: Copyright � 2019 BACKGRID, Inc./All Over Press Kenosha,Black Lives Matter,demonstrationer,USA

Skjutningen av Jacob Blake, som för tre dagar sedan träffades av sju polisskott i ryggen, utlöste våldsamma demonstrationer i Kenosha, som har lämnat stor förödelse efter sig i staden.

Kaotiska videor av förra nattens händelser har spridits flitigt på sociala medier, och polisen har finkammat dem i jakt på bevismaterial.

Brottsutredare säger sig fokusera på en grupp vita män som syns med vapen i hand på flera videor. Enligt lokala ögonvittnen samarbetade polisen med männen trots utegångsförbudet och poliserna gjorde inget för att ingripa då de började hota demonstranter av vilka många var svarta.

Staten skickar polisförstärkning till Wisconsin

Wisconsins guvernör Tony Evers utlyste på tisdagen nödläge i delstaten, och beordrade nationalgardet till den lokala polisens undsättning.

På onsdag meddelade president Donald Trump att Wisconsins guvernör Tony Evers också hade accepterat stöd av federala polisstyrkor.

Trump tillade att han också ska skicka nationalgardet till delstaten, trots att den maktbefogenheten tillhör guvernörer.

Federala poliser beordrades tidigare i sommar till staden Portland, för att hjälpa lokala poliser efter de häftiga demonstrationer som utlöstes av mordet på George Floyd. De federala poliserna anklagades för att bara förvärra läget och deras närvaro blev starkt politiserad.

Källor: NY Times, NPR, Milwaukee Journal-Sentinel, AP, Reuters, Kenosha News

Läs också