Hoppa till huvudinnehåll

Beskedet om Sverigekampen skjuter fram Wilma Murtos säsongsavslutning – ställde om fokus snabbt efter onsdagens insats: "Tävlar gärna mot Sverige"

Wilma Murto är beredd på att utmana de svenska stavkanonerna i landskampen nästa vecka. Hon tävlar en gång till i sommar – och hon gör det väldigt gärna. Knäbekymren är verkligen ett minne blott.

När Wilma Murto kom till Helsingfors för att tävla i onsdagens stjärntävling på Djurgårdens sportplan var tanken att det är säsongens sista tävling.

Nu skjuts avslutningen framåt med en vecka. Efter att ha vunnit onsdagens stavtävling på 435 bekräftar hon att det ska bli en start i den bekräftade friidrottslandskampen mot Sverige nästa vecka.

– Jag hörde nyss om att landskampen är med i kalendern. Jag var beredd på att det här skulle vara sommarens sista tävling, men efter det här är jag väldigt glad att Sverigekampen arrangeras och jag tävlar gärna mot Sverige. Det blir väl säsongens sista insats, säger Murto.

Murto är på sedvanligt gott humör – trots att hon fick genomföra hela onsdagens tävling i ensamt majestät. De övriga rev ut sig innan hon inledde på 415. Murto rev ut sig på 451, men det sista försöket var riktigt bra.

– Jag har en lite dålig smak i munnen på grund av det – på ett bra sätt. Det är positivt att jag är i den här formen. Jag visste redan inför FM att jag är i 450-form.

När den färska finländska mästarinnan var tillbaka på banan i Åbo för ett par veckor sedan blev hennes guldresultat 432.

Knät påverkar inte alls

I Tammerfors borde Murto få riktigt tufft motstånd. De svenska stavhopparna med Michaela Meijer och Angelica Bengtsson i spetsen har visat stark form i sommar.

Murto är redo för kamp – två månader efter att hon var med om en titthålsoperation i sitt ena knä.

– Jag är väldigt mycket före tidtabellen. Min fysioterapeut frågade i går om jag verkligen har opererat knät. Förutom ärren märks inget.

– Det påverkar inte hoppningen och då känns det kul att tävla. Jag behöver inte oroa mig under tävlingarna.

Varit positiv hela vägen

Vid midsommar tangerade Murto sitt personbästa utomhus (460) i Somero. Knäproblemen pausade en säsong som gav stormvarning, men 22-åringen är inte besviken.

– Det är onödigt att spekulera om sådant som man inte kan påverka. Jag började sommaren bra, sen kom skadan och då är det så. Jag hinner tävla många gånger.

Murto konstaterar med ett leende på läpparna att det inte fanns någon anledning att gräva ner sig när det blev en paus mitt under sommarsäsongen.

– Jag är i grunden positiv och min grundkänsla har hela vägen varit positiv. Att klaga gör inget bättre. Man måste klara av att skifta perspektiv och vara nöjd över alla små framsteg som man gör.

Samtliga resultat från stjärntävlingen i Helsingfors hittar du här!